Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BLB se ispričala zbog Riječke banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BLB uz ispriku ističe i kako je temeljito revidirala sustav upravljanja rizicima i sve postupke i sigurnosne mjere koje su nužne za rano otkrivanje i sprječavanje službeničkih kaznenih djela, te će se novi standardi banke primijeniti u svim njezinim subsidijarima.

Vezano za indirektno stjecanje kvalificiranog udjela u Hypo Alpe-Adria-Bank i Slavonskoj banci , Bayerische Landesbank se u svom priopćenju ispričala za svoje postupke i vraćanje dionica Riječke banke Republici Hrvatskoj 2002. godine. 

Pročitajte i ovo Boris Crnković odgovoran za reputaciju institucije Dekan osječke Ekonomije se ispričao zbog doktorata Vice Mihanovića: "To je afera koju smo imali. Ne bježimo od toga" Slika nije dostupna Afera Hypo S maskom i štakom Sanader došao na ponovljeno suđenje za ratno profiterstvo: ''Nisam kriv''

Iz BLB-a tvrde da je odluka o prodaji dionica Riječke banke donesena u vrlo kratkom roku u ožujku 2002.g. nakon što je kriminalnim radnjama u Sektoru riznice Riječke banke prouzročen značajan gubitak. 

Kako se navodi u priopćenju, tijekom 2002.godine, Bayerische Landesbank bila je suočena sa iznimno jakom konkurencijom u Njemačkoj i uprava banke je u kratkom vremenskom razdoblju bila primorana riješiti mnoge značajne probleme. 

Ovi mnogostruki izazovi lišili su Bayerische Landesbank managerskih i kadrovskih kapaciteta potrebnih za restrukturiranje Riječke banke, a također, povjerenje Bayerische Landesbank u tadašnju upravljačku strukturu Riječke banke bilo je znatno narušeno, stoji u priopćenju. 

“Iz sadašnje perspektive, iznenadno povlačenje Bayerische Landesbank iz Riječke banke bilo je brzopleto i štetno, posebice prema štedišama i drugim komitentima Riječke banke i Republici Hrvatskoj, koja je bila primorana primijeniti odgovarajuće mjere kako bi ublažila učinke povlačenja”, navodi se u priopćenju banke. 

“Bayerische Landesbank priznaje da nastalu kriznu situaciju nije riješila na adekvatan i učinkovit način te nije poduzela nužne radnje kako bi otklonila zabrinutost štediša i drugih komitenata Riječke banke”. 

Nadalje, Bayerische Landesbank “duboko žali radi svojih postupaka u to vrijeme i ovim putem izražava svoju iskrenu ispriku, naročito štedišama i svim komitentima Riječke banke, Republici Hrvatskoj i svim ostalim osobama koje su bile pogođene našim postupcima”. 

Pritom se ističe kako je BLB temeljito revidirala sustav upravljanja rizicima i sve postupke i sigurnosne mjere koje su nužne za rano otkrivanje i sprječavanje službeničkih kaznenih djela, te će se novi standardi banke primijeniti u svim njezinim subsidijarima. 

“Vezano za indirektno stjecanje kvalificiranog udjela u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb i Slavonskoj banci d.d. Osijek, Bayerische Landesbank jamči kako će svi neophodni standardi Grupe biti uvedeni u obje banke, a sve u uskoj suradnji sa Hrvatskom narodnom bankom. 

Bayerische Landesbank biti će dugoročan i pouzdan partner ove dvije banke te će klijentima tih banaka osigurati moderne i njima prilagođene proizvode i usluge“, izjavljuje BLB.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene