Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu zatvor

Bivši direktor Nasdaqa uhićen zbog prijevare od 50 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik njujorške elektronske burze Nasdaq i jedan od najuglednijih brokera na Wall Streetu, Bernard Madoff, uhićen je u četvrtak pod optužbom za prijevaru s vrijednosnicima, zbog vođenja tzv. Ponzi scheme odnosno financijske piramide, u kojoj je izgubljeno rekordnih 50 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Madoff (70) je vodio konzultantski posao zasebno od svoje brokerske kuće Bernard L. Madoff Investment Securities, sa sjedištem u New Yorku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

Izvor upoznat s istragom izjavio je za CNN da se Madoff pojavio pred sudom i da mu je određena jamčevina s mjenicom na 10 milijuna dolara. Mjenica je potpisana i Madoff je oslobođen.

Prema kaznenoj prijavi zaprimljenoj u Saveznom okružnom sudu južnog New Yorka, dvojica zaposlenika brokerske kuće rekli su istražiteljima da je Madoff vodio konzultantski posao iz zasebnog ureda, vrlo 'tajanstveno' i s financijskim podacima pod ključem.

U dokumentu koji je Madoff ranije ove godine predao Komisiji za vrijednosnice i burzu, navodi se da konzultantski posao ima između 11 i 25 klijenata i imovinu oko 17.1 milijardi dolara, stoji u prijavi.

No u srijedu, prema prijavi, Madoff je rekao užem krugu njegovih zaposlenika da je konzultantski posao bio prijevara, da je on 'gotov', da nema 'apsolutno ništa' i da je 'sve bila velika laž' i da je to ustvari financijska piramida.

Madoff je rekao da je u poslu izgubljeno oko 50 milijardi dolara i da se namjerava predati vlastima. No, kazao je kako želi podijeliti 200 do 300 milijuna dolara koji su mu ostali odabranim zaposlenicima, obitelji i prijateljima.

Ako bude proglašen krivim, Madoff može biti osuđen na najveću kaznu od 20 godina zatvora i novčanu kaznu od pet milijuna dolara.

Madoff je svoju brokersku kuću osnovao 1960. i proširio je na klijente iz cijelog svijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene