Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ministar o turističkoj sezoni

Bajs: Ne trebamo se zanositi, treba čekati da sudac zazviždi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Damir Bajs za Dnevnik Nove TV govorio je o turističkim rezultatima i 'žetvi' koja nas na kraju ljeta očekuje.

Ministar turizma Damir Bajs, koji je donedavno bio vrlo oprezan oko sezone, prije nekoliko je dana rekao da postižemo najbolje rezultate od kada postoji Hrvatska.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Donedavno ste bili vrlo oprezni oko sezone, da biste prije nekoliko dana rekli kako postižemo najbolje rezultate od kada postoji Hrvatska. Kako nam ide u kolovozu?

Prvi vikend je bio dobar. Imamo puno ulazaka preko granice, a moj optimizam se temelji na brojkama. Ako su brojke dobre, onda sam i ja optimističan.

Kolika će na koncu biti turistička žetva?

Mislim da se ne trebamo zanositi. Pola sezona je iza nas. Mi smo odradili prvi semestar i to dobro. Međutim, 31.12., kada sudac zazviždi da je sezona gotova, onda ćemo tek zbrajati rezultate. Pred nama je ostatak osmog mjeseca, posezona, ali bez turista nema niti zarade.

Talijanski premijer Berlusconi vodio je cijelu kampanju ne bi li Talijane zadržao u njihovim ljetovalištima?

Mislim da ga dijelom i jesu poslušali jer ove godine tek 30 posto Talijana ide van. Mi se nadamo da će dobar dio ipak odabrati Hrvatsku kao svoje odredište. Naime, feragosto je onaj dio godine kada Talijani tradicionalno dolaze i u Hrvatsku, kada postaju jedan od glavnih gostiju. I dobar rezultat iz 2009. bi se mogao ponoviti i ove godine. Međutim, za sada smo još uvijek u minusu. Nadamo se da će sve naše aktivnosti, koje smo napravili da bi Talijane pridobili na hrvatsku obalu, ponoviti taj rezultat.

>> Bajs: Najbolji srpanj u povijesti pokrio minuse

Unatoč bombastičnim brojkama čini se da hrvatska sezona ipak traje prekratko. Mjesec i pol do dva. Što činite da se sezona produži?

Moramo napraviti pomak u dva smjera. Prva stvar je naravno očita, moramo napraviti sadržaj, kojim ćemo pridobiti turiste izvan glavne sezone. Dobar primjer za to je izgradnja kongresnih centara, koji nam fale. Takav turizam je izvrsna prilika za sve nas. Hrvatska ima dobar imidž, dobre hotele, ali nemamo dovoljno uvjeta za to. I druga stvar, postoje turisti koji dolaze izvan glavne sezone, kao što su Kinezi, Japanci, koji dolaze do sedmog mjeseca i iza devetog. Oni ne dolaze ljetovati u smislu sunca i plaža, nego dolaze vidjeti Hrvatsku kao jedno kulturno odredište. Mislim da je to jedan od punteva boljoj pred i posezoni.

Lonely planet objavio je vrlo afirmativan tekst o Hrvatskoj. Koliko nam pohvale u stranim medijima pomažu?

Pohvale u stranim medijima nam itekako pomažu. Kad mi sami sebe hvalimo, to je jedno, a kada nas hvale oni koji dolaze izvana, to je nešto sasvim drugo. Uz pohvalu Lonely Planeta, treba se prisjetiti i Emmyja, koji je prvi put zarađen temom vezanom uz Hrvatsku, a dobila ga je strana novinarka. To pokazuje da ono što radimo, a dovodimo na stotine stranih novinara da rade svoje reportaže o nama, pokazuje svoje rezultate.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene