Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je u Beogradu da su mogućnosti za gospodarsku suradnju Hrvatske i Srbije doista velike te je među prioritetnim područjima suradnje naveo prehrambenu industriju, energetiku, infrastrukturne projekte i turizam.


To su, po njegovim riječima, područja gdje su već napravljeni iznimni rezultati, ali oni, kako je rekao, mogu i trebaju biti bolji. 'Dobri odnosi i svekolika suradnja naših dviju država preduvjet su stabilnosti čitave regije, stabilnost je i temeljna poluga za poboljšanje i uspostavu čvrstih gospodarskih odnosa', rekao je Popijač u uvodnom govoru na konferenciji o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije. Na jednodnevnoj konferenciji, koju organizira srbijanska medijska kuća 'Ekonom:east', predstavnici gospodarskih institucija i gospodarstvenici iz Hrvatske i Srbije raspravljat će o dosadašnjim iskustvima i mogućnostima jačanja gospodarskih odnosa i poticanja međusobnih ulaganja dviju zemalja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne mogu premijerka i ministar hodati po svijetu i tražiti tržište' Slika nije dostupna VIDEO: Nakon presude vladajući političari bježali od novinara

>> Srbija i MMF dogovorile stand-by aranžman

Ministar je istaknuo da su gospodarski odnosi dviju zemalja, posebice nakon 2000. godine, u stalnom usponu te da Hrvatska prepoznaje Srbiju kao jednog od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

'Tome u prilog svjedoči činjenica da je na tržištu Srbije aktivno više od 200 poduzeća koje predstavljaju hrvatske tvrtke. Srbija je na drugome mjestu zemalja u koje naše tvrtke ulažu. Tako je od 1993. do 2009. u Srbiji uloženo oko 520 milijuna eura, ili oko 13 posto naših ukupnih ulaganja u inozemstvu', naveo je Popijač.

Srbija je za Hrvatsku šesto najznačajnije tržište

Dodao je kako, po procjenama, više od deset tisuća ljudi u Srbiji radi za hrvatske tvrtke i da je 'u ukupnome hrvatskom izvozu Srbija za Hrvatsku šesto najznačajnije izvozno tržište te jedna od rijetkih zemalja s kojima Hrvatska ostvaruje trgovinski suficit'.

Govoreći o ostalim područjima suradnje, ministar je kao jednu od grana u usponu naveo turizam. Istaknuo je kako je 2009. godine oko 90 tisuća turista iz Srbije boravilo u Hrvatskoj i da se ove godine očekuju još bolji rezultati te je pozvao srbijanske turiste da ljetuju u Hrvatskoj.

Državni tajnik srbijanskoga ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je kako je uvoz u Srbiju iz Hrvatske sve primjereniji izvozu u Hrvatsku, ali, dodao je, 2009. godine zabilježen je deficit od 120 milijuna dolara te je jedan od prioriteta vlade smanjiti taj deficit.

Govoreći o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje, Ćirić je upozorio na mogućnosti zajedničkog nastupa Srbije i Hrvatske na trećim tržištima u sklopu sporazuma CEFTA-e. Kao neke od prioriteta Ćirić je istaknuo omogućavanje uvjeta za plasman srbijanskog kapitala u Hrvatskoj, rješavanje imovinskih pitanja srbijanskih poduzeća u Hrvatskoj i hrvatskih u Srbiji, suradnju u procesu eurointegracija te daljnju liberalizaciju trgovine poljoprivrednim proizvodima u sklopu CEFTA-e. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju