Doista, možete li zamisliti pizzu bez origana, njegove intenzivne, opore arome i okusa? Na primjeru origana možemo vidjeti važnost začina u spravljanju jela – ono mu određuju karakter, daju okus i aromu. Kada negdje osjetimo miris origana, uvijek pomislimo na pizzu. Jer, začini čine jela – jelima.
Pročitajte i ovo
hvala vam!
Moram vam reći nešto važno…
Svečana proslava
Pizza akrobati, Gustafi i Nikolina Pišek lansirali prvi internet portal za pizzerije
No, origano se u nekim kuhinjama koristi i u drugim jelima. Primjerice, kao dodatak raznim omletima, umacima, jelima s tjesteninom, rajčicom ili povrćem. U meksičkoj kuhinji se koristi uz kim, čili, bijeli i crveni luk, naročito u jelu Chilli con Carne, a obilno se koristi i u grčkoj, španjolskoj, turskoj i talijanskoj kuhinji.
Najcjenjeniji je grčki origano
Riječ je zapravo o divljem majoranu, mediteranskoj biljci nepoznata podrijetla koja se ne koristi samo kao začin, nego i kao lijek. Postoje različite vrste origana koje se uvelike razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja, a najcjenjeniji je grčki origano.
Sve češće o origanu se govori i kao ljekovitoj biljci koja ima raznorodna svojstva. Esencijalno ulje origana i njegovi aromatični sastojci predstavljaju ljekovitu komponentu u njemu, tako da je origano svoj djelokrug proširio i izvan kuhinjskih zidova kako bi bio potpora zdravlju. U početku je ulje origana korišteno u aromaterapiji te se i danas može nabaviti u malim bočicama. U davnim danima origano se koristio i kao prirodni antibotik te kao sredstvo za iskašljavanje. Danas se najčešće koristi suh i mljeven te u kapsulama.
Origanom protiv oboljenja srca
Slijedeća dobra osobina origana je njegova antioksidativna aktivnost. Znamo da je oksidativni stres najmodernija bolest današnjice, a borba protiv slobodnih radikala tiče se liječenja mnogih bolesti, posebno oboljenja srca i moždanog udara.
Istraživanja Ministarstva poljoprivrede SAD-a ustanovila su da biljke imaju izraženo antioksidativno svojstvo jače nego povrće i voće dok origano posjeduje 2 do 3 puta veće antioksidativno svojstvo nego druge biljke.Također origano ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke, 30 puta veće nego krumpir, 12 puta jače nego naranče i 4 puta nego borovnice.