Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Omiljeno povrće svih, pa čak i onih koji ne posežu često za zdravom zelenom hranom svakako su tikvice- podvrsta bundeve.


Osim što se mogu pripremiti na stotine načina i posluživati se kao samostalno jelo izvrstan su dodatak drugim jelima od mesa i peradi, kao i u umacima pa čak i juhama. Ugodan, gotovo neutralan okus, mekana kora i sočno bijelo meso, tikvice čine idealnom namirnicom. Kod tikvica se koristi ama baš sve!

Vezani članci Prosidba (Foto: Screenshot/YouTube) Javna prosidba krenula naopako kad je muškarac slučajno srušio djevojčicu Slika nije dostupna Ukrašavanje bundeva za stanovnike Zoološkog vrta

Kada kupujete tikvice kao sezonsko povrće ili one iz uvoza uvijek birajte plodove koji su teški, blistavi, i nisu smežurani. Kupujte tikvice srednje veličine ili one manjih dimenzija koje i imaju najbolji okus. Tikvice su idealna hrana u raznim dijetama (100 g tikvica ima samo 11 kalorija!!) i bogate su hranjivim tvarima.

Kora tikvica bogata je karotenima i magnezijem, zato mlade tikvice nije potrebno guliti. To je izvrsna kombinacija za izmjenu tvari u organizmu, jer sadržavaju visok postotak vode - 93%.

Tikvice su također bogate vitaminima C i A, ali sadrže i dobar udio fosfora, magnezija, kalija, željeza i biljnih vlakana. One su i dobar stimulans kod izmjene tvari u stanicama, djeluju umirujuće, povećavaju koncetraciju, jačaju imunitet, mišiće i srce, pomažu pri izlučivanju otrova iz crijeva i vezuju masne tvari na sebe i stimuliraju rad bubrega.

Tikvice su izvanredan izvor mangana neophodnog za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata te antioksidansa, a sadrže i beta-karoten te lutein i zeaksantin - karotenoide koji štite oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

U nekim knjigama stoji kako je porijeklo tikvica Meksiko i da su u gastronomiji poznate duže od 10 000 godina, dok se pak u drugim spisima nailazi na podatak gdje se kao njihova pradomovina označava Indija. Ipak ne možemo se oteti dojmu da koliko ih god čovječanstvo dugo konzumira, tikvice su svima iznova zanimljive; još se uvijek istražuju njezina nutritivna svojstva kao i njezine primjene u novoj gastronomiji.

Tikvice na stolu izvor su zdravlja, a postale su toliko omiljene, da ih se uzgaja u gotovo svim našim vrtovima - ako baš želite jesti tikvice sezona im počinje u svibnju i traje dok ih god ima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju