Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije imao kamo otići

Imao teško djetinjstvo: Detalji o žrtvi osmero hrvatskih državljana iz Draganića

Osmero stanovnika u Draganiću držalo roba (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Osmero stanovnika u Draganiću držalo roba (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Osmero hrvatskih državljana optuženo je za zlostavljanje i protupravno oduzimanje slobode muškarcu inicijala R. Ć. koji je u Draganić došao u potrazi za poslom.

U zamjenu za hranu, R. Ć. je prvo radio poljoprivredne poslove. Bio je zapušten i navodno nitko osim jedne obitelji iz Draganića nije kontaktirao s njim, piše 24sata.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija mučan slučaj Silovao djevojku pred drugima na osobito okrutan način: "Bila je ozlijeđena, krvarila, a onda je ostala trudna..."

U tih godinu i pol navodno je odlazio od njih, no uvijek se vraćao, jer nije imao kamo otići. S obzirom na njegove ozljede, cijelo su ga vrijeme maltretirali i zlostavljali. Istražitelji su, kad su saznali za zlostavljanja, okupirali kuću obitelji. Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu i sudu sudac istrage pustio ih je na slobodu. Zabranio im je da mu prilaze na manje od 50 metara, kao i svaki kontakt s njim.

R. Ć. je imao jako teško djetinjstvo, što je snažno utjecalo na njegov životni put. Njegovi roditelji živjeli su u Velikoj Kladuši sa dvoje djece. Godine 1974. preselili su se u Cetingrad, gdje im se rodilo još sedmero djece. Nakon svađe majke i oca najstarija kći odlazi iz obitelji te ju je usvojila obitelj iz Velike Kladuše. Problemi u obitelji i dalje su rasli, pa je reagirao Centar za socijalnu skrb iz Karlovca. Roditeljima su oduzeta sva djeca te privremeno smještena u Karlovac.

Podsjetimo, u srijedu je podignuta optužnica protiv osmero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom nad R.Ć.

Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od travnja 2016. do 9. listopada 2017. na obiteljskom imanju u Karlovcu; zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode, zatražili R. Ć. da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

Kad je oštećenik pristao na to i počeo živjeti na njihovu obiteljskom imanju, okrivljenike se tereti da su ga uporabom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjivajući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima života, prisiljavajući ga da spava u garaži, bez sanitarnog čvora, koju su zaključavali.

U priopćenju Općinskog državnog odvjetništva stoji i da su ga optuženici učestalo udarali po glavi i tijelu. Od toga je oštećenik tijekom vremena zadobio brojne tjelesne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno, prijeloma jedanaestog rebra desno, prijeloma desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa. Istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložnom oštećivanju njegove odjeće, šišanju i bojanju kose bez njegova pristanka.

Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene