Zoran Mamić
Zoran Mamić Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Zorana Mamića, donedavnog trenera Dinama. Riječ je o rutinskom postupku koji se primjenjuje u ovakvim slučajevima.Uhićenje Zorana Mamića komentirao je i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su priveli Zorana Mamića, za kojim je zagrebački Interpol nedavno raspisao međunarodnu tjeralicu. Mamić je priveden jutros u Međugorju, a oko 10 sati stigao je u Sarajevo.

Vezani članci Ivana Petrović - 2 Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona" Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog

Na Sudu BiH u Sarajevu, bit će održano ročište na kojem će se utvrđivati koje dokumente Mamić posjeduje, a ukoliko ima važeće dokumente koji potvrđuju da je BiH državljanin, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Zoran Mamić ranije je potvrdio da posjeduje državljanstvo BiH te je zatražio da zatvorsku kaznu koja mu je određena u Hrvatskoj izdržava u BiH. Očekuje se kako će Sud BiH na temelju državljanstva BiH odbiti zahtjev za izručenjem.

Hrvatsko pravosuđe poslalo je prije nekoliko dana dana zahtjev BiH. institucijama u kojem se traži raspisivanje crvene Interpolove tjeralice za Zoranom Mamićem, bratom Zdravka Mamića, bivšim savjetnikom Dinama, koji se već treću godinu nalazi u Međugorju. Po tjeralici za Zoranom Mamićem svaka policijska agencija dužna je postupiti po nalogu iz Hrvatske.

MUP je izdao tjeralicu za Zoranom Mamićem nakon što se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.Policija je na tjeralici, uz osobne podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za tjeralicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju. On se zajedno s bratom Zdravkom nalazi također u Međugorju. Ranije je tražio da kaznu zatvora izdržava u BiH, ali je takav prijedlog odbijen.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

Uhićenje Zorana Mamića komentirao je i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

"Radi se o uobičajenoj proceduri. Ono što je nadležnost Ministarstva pravosuđa i uprave, pripremamo dokumentaciju za zahtjev za izručenje i sukladno tome će nadležni sud u BiH reagirati". Na nadležnom sudu u BiH je da utvrdi sve činjenice te ima li elemenata da se Zoran Mamić izruči Hrvatskoj", rekao je Malenica.

Najavio je sastanak s BiH ministrom pravde o pokretanju postupka izmjene sporazuma o izručenju. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju