Nakon što je Zoran Mamić i službeno proglašen bjeguncem, za njim je raspisana tjeralica.

Galerija Raspisana tjeralica za Zoranom Mamićem Zdravko Mamić stigao na ispitivanje u Kantonalno tužiteljstvo u Livnu Zdravko Mamić stigao na ispitivanje u Kantonalno tužiteljstvo u Livnu +0 Zdravko Mamić stigao na ispitivanje u Kantonalno tužiteljstvo u Livnu

Raspisana je tjeralica za Zoranom Mamićem nakon što se nije javio na odsluženje zatvorske kazne u Remetincu.

Vezani članci Zdravko Mamić Mamićeva obrana podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava, tvrde da suđenje nije bilo pravedno Zdravko i Zoran Mamić Hrvatska opet zatražila izručenje braće Mamić, ovog puta zbog podmićivanja osječkih sudaca

Pravomoćno je osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora. Na tjeralici se objašnjava da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, davanja mita i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Nalog za tjeralicu izdao je Županijski sud u Zagrebu.

''U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi, molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i na e-mail: policija@mup.hr'', navode.

Osobni podaci
Prezime: MAMIĆ;
Ime: ZORAN
Nadimak: /
Spol: M
Datum rođenja: 30. 9. 1971.
Mjesto rođenja: ZAGREB, REPUBLIKA HRVATSKA
Govori jezike: HRVATSKI
Državljanstvo: REPUBLIKE HRVATSKE TE BOSNE I HERCEGOVINE

Raspisana tjeralica za Zoranom Mamićem Zdravko Mamić stigao na ispitivanje u Kantonalno tužiteljstvo u Livnu Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL/Pixsell

Odvjetnik Miljević o Mamićevom boravku na tužiteljstvu

Istodobno, Zdravko Mamić, koji je ranije odbjegao u BiH, došao je u kantonalno tužiteljstvo u Livnu, gdje je satima odgovarao na pitanja vezana za njegove optužbe na račun osječkih sudaca. 

"Danas je provedena radnja čiji sadržaj odgovara onome što je sadržano u kaznenoj prijavi putem sticka od 8. listopada prošle godine. Ali ako je ovoliko dugo trajalo, to znači da je to bila aktivna radnja u kojoj se mnogo toga čulo", rekao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

"A Zdravko Mamić nije ni imao nikakvu drugu potrebu nego da se čuje ono što je već u kaznenoj prijavi rekao", kazao je Miljević u kratkom obraćanju medijima. On je, međutim, odbio govoriti o sadržaju svjedočenja svog klijenta.

Obrana upozorena da ne iznosi sadržaj u javnost

Pojasnio je kako je obrana izričito upozorena da sadržaj svega onoga što je danas rečeno predstavlja tajnu. Pitanja iz DORH-a i Uskoka videolinkom iz Zagreba su postavljena preko zamjenika županijskog tužitelja iz Livna.

Miljević nije želio odgovoriti na upit o tome hoće li Mamićevo svjedočenje, u svojstvu osumnjičenika, biti poticaj za procesuiranje osječkih sudaca koje je navodno podmićivao.

"Neću ja to govoriti. Ja imam jasno uvjerenje, no to drugi sude. To će suditi onaj dio državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji je zamolio provođenje ove radnje", dodao je. Po njegovim riječima Mamićevu svjedočenju u Livnu nazočila je i zamjenica ravnateljice Uskoka koja je duže vrijeme radila na predmetu.

Odvjetnik je pojasnio kako se Mamić odazvao svjedočiti na temelju zahtjeva hrvatskih pravosudnih vlasti na temelju međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima. "Sve je obavljeno iznimno korektno", dodao je.

Optužio više sudaca za mito

Zdravka Mamića u srijedu su u kantonalnom tužiteljstvu u Livnu ispitivali o optužbama, među ostalim i na račun sudaca koje je u listopadu dostavio Uskoku na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu. On je optužio više sudaca Županijskog suda u Osijeku da su od njega tražili novac te da im je plaćao mito.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću kao prvooptuženom u aferi izvlačenja novca iz Dinama, pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju