Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se najstroža kazna

Završena istraga o svećeniku kojeg se sumnjiči za pedofiliju, konačan sud donosi Vatikan

Završena istraga o slučaju pedofilije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr)
Završena istraga o slučaju pedofilije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Završena istraga o slučaju pedofilije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Završena istraga o slučaju pedofilije u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđan Tripalo, žrtva svećenika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Završen je crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u slučaju pedofilskog skandala koji potresa Split. Dokumentacija je proslijeđena u Vatikan, odakle se očekuje konačna odluka koja bi mogla biti otpuštanje iz franjevačkoga reda i oduzimanje svih prava.

Prethodna istraga oko pedofilskog skandala u crkvi svetoga Frane u Splitu je završena,potvrdili su u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Sva dokumentacija je poslana u Vatikan od kojega se očekuje konačan sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Slika nije dostupna Pedofilski skandal u crkvi Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić: "Prigibam glavu i u ime crkve molim žrtve za oprost"

"Crkvena strana s obzirom na vršenje pravde prema društvu, vjerničkoj zajednici, a nadasve žrtvama pokazala nedvojbenu spremnost, odlučnost za rasvjetljavanje istine. Veliki odmak godina od počinjenja kažnjivog djela crkvenu istragu nije spriječio u obavljanju preuzete zadaće. Potrebno je naglasiti da se civilno zakonodavstvo u spomenutom slučaju treba drugačije postaviti i odrediti, jer za spomenuta kažnjiva djela pedofilije ne smije biti zastare", objavio je Provincijalat franjevaca konventualaca.

Sve prijave protiv svećenika, osim jedne, su vjerodostojne, kažu u Provincijalatu. Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu može izreći najtežu kaznu a to je otpuštanje iz franjevačkog reda, kleričkog staleža, oduzimaju svih prava i dužnosti, pojašnjavaju.

"Ja se pitam je li mu to kazna ili nagrada. Oni mu sad umjesto kazne daju apsolutnu slobodu i kao čovjeku i kao bivšem svećeniku. Više nije vezan ni za tu crkvu", rekao je Srđan Tripalo, žrtva svećenika.

Nadbiskup Barišić u petak nije imao komentara. Prošloga tjedna sastao se sa žrtvama

"Obećao je da će mi pomoći da posvetim svoj život, ili barem velik dio života, tome da se pedofilija pokuša iskorijeniti koliko god je to moguće. Ispričao se", rekao je Tripalo.

"Pet je službenih žrtvi, ali puno ljudi se boji govoriti. U policiji su rekli da je kod većine došlo do zastare", rekla je anonimna žrtva svećenika.

No, svećenik je i dalje u Splitu.

"Svećenik je kažnjen kaznom obustave vršenja bogoslužnih čina 7. prosinca 2017. i spomenuta kazna ostaje na snazi do pravorijeka Kongregacije za nauk vjere, a može se nastaviti i dalje. Fra Gracijan Gašperov će do skorog izricanja pravorijeka nadležne Kongregacije za nauk vjere i Generalne kurije franjevaca konventualaca biti u samostanu sv. Frane u Splitu", izvijestili su iz Provincijalata franjevaca konventualaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene