Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapljenjeni proizvodi izrađeni od zaštićenih životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carinski službenici Graničnog prijelaza Bregana u osobnom vozilu stranog državljanina pronašli su predmete izrađene od zaštićenih vrsta životinja i preparirane leptire koje je iz Srednjoafričke Republike preko Francuske i Hrvatske pokušao ilegalno prevesti u Bugarsku.

U njegovu je vozilu jučer pronađeno 12 novčanika i jedna torbica, izrađeni od kože pitona i krokodila, dva preparata pauka, jedna koža pitona i 60 komada prepariranih leptira, priopćilo je danas Ministarstvo kulture.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Inspekcija zaštite prirode oduzela je nađene predmete, izdavši o tome potvrdu. Utvrđeno je da su proizvodi izrađeni od zmije pitona (Python sebae) zaštićenog CITES konvencijom i krokodila (Crocodilus niloticus), također zaštićenog prema CITES konvenciji. Leptiri iz roda Papilionidae nisu zaštićeni međunarodnim propisima.

Strani državljanin nije imao potrebna dopuštenja, niti bilo kakve druge dokumente kojima bi dokazao legalno porijeklo predmeta, te je u prekršajnom postupku prema carinskim propisima kažnjen novčanom kaznom od 14.000 kuna i oduzimanjem predmeta.

Inspekcija zaštite prirode zatražit će mišljenje i stručnjaka
biologa, te o zapljeni obavijestiti nadležna tijela EU kao i tijela
CITES konvencije, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene