Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ranijim je postupcima bio osuđen pa potom oslobođen, a sada je u novom postupku u odsutnosti nepravomoćno dobio 12 godina za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška. Marko Nikolić Markoni navodno se nalazi u Južnoj Americi.


Marko Nikolić zvan Markoni danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška, nakon što je u ranijim postupcima osuđen, a potom i oslobođen kao supočinitelj brutalnog zločina koji se u proljeće 2001. dogodio u središtu Zagreba.

Vezani članci Ilustracija: Armin Drugut/PIXSELL Strava u Sarajevu: Maloljetnica ubila svoje novorođenče, u jezivom zločinu pomogla joj majka? Majka osuđene Nuše Bunić (Foto: Pixsell,Vjeran Zganec Rogulja) Nušina se majka nakon presude obrušila na novinare: "Ovo je linč! Imam sve crno na bijelo. Sram vas bilo!"

Današnjom presudom Nikolić je proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu, a presuda mu je izrečena u odsutnosti jer se kao jedno od najdugovječnijih lica s tjeralice navodno skriva u Južnoj Americi.

>> Zagorec svjedočio: Ne znam ništa o ubojstvu Vjeke Sliška

Po riječima sutkinje Sanja Mazalin, tijekom novog suđenja nedvojbeno je utvrđeno da je Nikolić pomogao drugom pomagaču Samiru Ivoševiću i Sliškovu egzekutoru Jamesu Cappiauu, kojega je zatim likvidirao Sliškov tjelesni čuvar Ivica Bertić. Bertić i Ivošević zbog svojih su nedjela već godinama pravomoćno osuđeni.

"Više od 130 svjedoka te brojni vještaci potvrdili su da je atentat na Sliška bio pomno i pažljivo organiziran", kazala je sutkinja. Dodala je da je nove elemente u slučaj, koji su doveli do ublažavanja optužnice, unijelo ispitivanje nizozemskog policajca kojega su tijekom ovog suđenja, za razliku od ranijih postupaka, izravno ispitivali i Nikolićevi odvjetnici.

Iz obrazloženja presude otkriveno je i da je Nikolić imao dva identiteta i dvije legalno izdane osobne iskaznice, kao i da je bijeg nakon zločina najavio tijekom drugog sudskog postupka. Pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici on je, naime, izjavio da ne može doći na iduću raspravu jer ide na ekspediciju za Venezuelu. Sve to, kao i činjenica da je prije Sliškova ubojstva kupio zrakoplovnu kartu pokazuje da je planirao bijeg iz Hrvatske u koju se nikada nije vratio, kazala je sutkinja.

Sliško, navodni šef jednog od zagrebačkih mafijaških klanova ubijen je 22. ožujka 2001. usred dana u središtu Zagreba, nedaleko Cvjetnog trga, a naručitelj njegova ubojstva do danas nije otkriven.

Prvostupanjsku presudu s kraja 2002. kojom je Nikolić osuđen na 30 godina, Vrhovni je sud ukinuo, ocijenivši kako nije do kraja rasvijetljeno je li on bio pomagač ili supočinitelj, dok je u drugom suđenju oslobođen krivnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook