Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević nepravomoćno je danas osuđena na uvjetnu jednogodišnju zatvorsku kaznu uz rok kušnje od tri godine jer je kao predsjednica Sindikata trgovine 2001. sebi uzela 25 tisuća kuna odobrenih za pomoć članovima sindikata.


Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Zorislav Kaleb je čelnicu SSSH-a oslobodio za drugu točku optužnice da je oštetila sindikat za još 35 tisuća kuna koje je 1997. pozajmila poduzeću Greta Fashion. Bivša tajnica Sindikata trgovine Hrvatske, a danas predsjednica tog sindikata Dragica Mišeljić uvjetno je osuđena na pet mjeseci uz rok kušnje od godinu dana, zbog krivotvorenja isprave. Zbog pomaganja Ani Knežević u zlouporabi položaja i ovlasti, njezina bivša osobna tajnica trećeoptužena Radmila Rumbak uvjetno je osuđena na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Vezani članci Slika nije dostupna SSSH joj izglasao nepovjerenje, Knežević tvrdi da je to mišljenje manjine Slika nije dostupna Knežević Josipoviću: U vama vidimo sugovornika

Čelnica SSSH je, prema optužnici, 2001. svojim potpisom i službenim sindikalnim žigom ovjerila devet novčanih pomoći članovima sindikata koji to nisu ni tražili, a Radmila Rumbak je potom iz sindikalne blagajne podigla oko 25 tisuća kuna i predala ih njoj. Dragica Mišeljić je, pak, u četiri obrasca upisala imena članova sindikata i svote novčane pomoći te se potpisala njihovim imenima. Rumbak je, iako svjesna da novac neće biti isplaćen navedenim osobama, takve obrasce predavala na sindikalnoj blagajni, podizala novac od ukupno 11.000 kuna i predavala ga sindikalnoj tajnici, koja ga je, kažu u odvjetništvu, zadržala za sebe.

Ana Knežević je od početka slučaja odbacivala sve optužbe, tvrdeći da su 2001. imali 72 tvrtke u stečaju pa su novcem za pomoć plaćali troškove prosvjeda i solmizaciju isprave o neisplati plaća radnicima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju