Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na najavljenom prosvjedu

'Tjeraju nas da duže radimo, a umanjuju nam plaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat graditeljstva Hrvatske, koji je dio SSSH, najavio je prosvjede za listopad.

U povodu Dana hrvatskih graditelja u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku danas je održana svečana i radna sjednica Glavnog odbora Sindikata graditeljstva Hrvatske, organiziranog pri SSSH.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Sindikat tekstila podnio kaznenu prijavu protiv Ane Knežević

Na sindikalnim prosvjedima krajem listopada u Zagrebu tražit će se smjena onih koji su već trebali pokrenuti promjene zbog stanja u kojemu se nalazi Hrvatska, rekla je u Šibeniku predsjednica SSSH-a Ana Knežević. Najavljenim velikim sindikalnim prosvjedima priključit će se i radnici u hrvatskoj građevini. ‘Tjeraju nas da duže radimo, umanjuju nam plaće, šikaniraju, a pojedini poslodavci krše sva pravila te uopće ne isplaćuju plaće’, rekao je na Mirko Štorga, predsjednik SGH-a. Napomenuo je da je u Hrvatskoj registrirano čak 11.500 građevinskih tvrtki, no njih tek oko 5.000 ozbiljno se bavi tim poslom.

‘Unatoč svim okolnostima na tržištu izvoz građevinskih radova raste, 2006. godine iznosio je 128 milijuna eura, a 2008. se popeo na čak 700 milijuna eura’, rekao je Štorga. Iako su iznimno uspješni izvoznici hrvatski građevinari još nisu iskoristili sve kvote, pa je primjerice u Njemačkoj neiskorišteno još oko tisuću radnih dozvola u tom sektoru. U svom osvrtu na ekonomsku krizu u Hrvatskoj predsjednica SSSH-a Ana Knežević se posebno dotaknula projekcije hrvatskog državnog proračuna za slijedeće tri godine.

Kako je 'krizni porez' uveden za tri dana?

‘Ministar Ivan Šuker kaže da je u proračunu 87 posto unaprijed zadano, a na pitanja što je s porezima na dobit i imovinu, te suzbijanjem kriminala u javnim poduzećima on odgovara da se porezi ne mogu uvesti preko noći’, rekla je Ana Knežević pitajući se kako je onda takozvani ‘krizni porez’ uveden za tri dana, bez ikakvih simulacija i analiza. Knežević je podsjetila da se još 2003. razgovaralo o suzbijanju rada na crno koji je među ostalim jedan od značajnijih problema u građevini, nakon čega je Vlada RH ponudila akcijski plan. ‘Po tom pitanju nije učinjeno ništa i danas taj rad na crno proračunu odnosi 12 milijardi kuna’, ustvrdila je Ana Knežević.

U sklopu programa obilježavanja Dana hrvatskih graditelja u Šibeniku se okupilo oko 500 članova SGH-a i gostiju, a tim povodom u hotelskom naselju Solaris održavaju se i Treće sportske igre tog sindikata. SGH djeluje 19 godina i 11. godinu obilježava Dan hrvatskih graditelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene