Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podignuta optužnica

USKOK raskrinkao zločinačku skupinu: Direktor organizirao prevaru tešku više od 6,2 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je nakon provedene istrage podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog sumnje u utaju poreza na dodanu vrijednost (PDV) kojom je državni proračun oštećen za više od 6,2 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da su devetero optuženika starosti između 34 i 54 godina i trgovačko društvo optuženi za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaju poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK sumnja da je prvookrivljeni 47-godišnji direktor okrivljene tvrtke od 1. siječnja 2019. do 12. studenoga 2020. u Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi stjecanja nepripadne materijalne dobiti uskratom poreznih davanja po osnovi PDV-a.

S obzirom da su trgovačka društva koja nabavljaju robu iz EU-a dužna platiti PDV tek prilikom prodaje robe u Hrvatskoj, zbog čega kod izravne nabave od inozemnih dobavljača ne mogu iskazati pretporez i na taj način umanjiti PDV, okrivljenici su pri nabavi robe iz inozemstva za okrivljeno trgovačko društvo kao prividne kupce i prodavatelje robe koristili trgovačka društva kojima su upravljali drugookrivljeni 50-godišnjak i trećeokrivljeni 37-godišnjak.

Tužiteljstvo dodaje da su drugookrivljeni 50-godišnjak i petookrivljeni 36-godišnjak s inozemnim dobavljačima dogovorili ispostavu ulaznih računa inozemnih dobavljača na društva pod kontrolom drugookrivljenog 50-godišnjaka, dok su trećeokrivljeni 37-godišnjak, sedmookrivljeni 41-godišnjak i devetookrivljena 50-godišnjakinja dogovorili ispostavu računa na društva pod kontrolom trećeokrivljenog.

Izrađivanje lažnih faktura

Njih troje je, sumnja USKOK, potom za društva kojima su upravljali izrađivalo lažne fakture prema desetookrivljenom trgovačkom društvu.

Sukladno zajedničkom planu, četvrtookrivljeni 51-godišnjak, šestookrivljeni 34-godišnjak i osmookrivljeni 54-godišnjak su preuzimali uloge odgovornih osoba tih prijevarnih društava, a zatim su angažirali i druge osobe kao formalno odgovorne osobe tih društava.

Nakon što je prvookrivljeni 47-godišnjak posredstvom deveterookrivljene 50-godišnjakinje u ime okrivljenog društva naložio knjiženje lažnih faktura prijevarnih društava, okrivljenom društvu je neosnovano umanjena obveza PDV-a prema državnom proračunu za 2019. i 2020. godinu za najmanje 6,2 milijuna kuna, dodaje USKOK.

Potom je drugookrivljeni 50-godišnjak naložio daljnje transfere i podizanje novca u gotovini s računa trgovačkih društava pod njegovom kontrolom, dok je osobno i posredstvom četvrtookrivljenog 51-godišnjaka i šestookrivljenog 34-godišnjaka podigao najmanje 516.683 kune.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i ministar pravosuđa Ivan Malenica godina skandala Ministar Malenica otkrio kako planira vratiti povjerenje građana u pravosuđe: "Ide se u smjeru povećanja transparentnosti"

Pročitajte i ovo DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 6 38 okrivljenika Uhićeni liječnik županijske bolnice, medicinski tehničar, zastupnica osiguranja: Godinama lažirali prometne nesreće i medicinsku dokumentaciju

Drugookrivljeni 50-godišnjak je navedenim iznosom dalje raspolagao u zajedničku korist za sebe i prvookrivljenog, četvrtookrivljenog, petookrivljenog i šestookrivljenog, dok su prvookrivljeni i petookrivljeni osigurali da se, u zajedničku korist, dio robe isporučene okrivljenom društvu proda ''na crno''.

Uz to, trećeokrivljeni 37-godišnjak je posredstvom sedmookrivljenog 41-godišnjaka naložio podizanje novca s računa trgovačkih društava pod njegovom kontrolom te je posredstvom sedmookrivljenog i osmookrivljenog 54-godišnjaka podigao najmanje 1,7 milijuna kuna s kojima je dalje raspolagao u zajedničku korist za sebe i prvookrivljenog, sedmookrivljenog i osmookrivljenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene