Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godina skandala

Ministar Malenica otkrio kako planira vratiti povjerenje građana u pravosuđe: "Ide se u smjeru povećanja transparentnosti"

Skandal do skandala – tako bi se moglo opisati hrvatsko pravosuđe u prošloj godini. Od uhićenja osječkih sudaca do blamaže DORH-a i USKOK-a s optužnicom za Agrokor i slučajem Gabrijele Žalac. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom, koji je otkrio kako planira vratiti povjerenje građana u pravosuđe.

Mnogi građani Hrvatske nemaju mnogo povjerenja u pravosuđe, a i odvjetnici tvrde da su zaostaci veliki.

"Trebale bi biti neke radikalne promjene. Mislim da bi trebalo uvesti reda u postupanje i samih sudova, a i stranaka. Stranke isto dosta doprinose tom kašnjenju", rekao je odvjetnik Veljko Grbić.

Težak je zadatak pred ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom.

"Idemo prema tome da vratimo povjerenje građana u pravosuđe, što neće biti lako", rekao je te otkrio prioritete: "Da se skrati trajanje sudskih postupaka, da se smanji broj neriješenih predmeta i da se smanji broj predmeta starijih od tri godine."

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) ups Gradonačelnik Mostara posjetio prvu bebu rođenu u 2022. i majci donio cvijeće pa saznao da je sve bila pogreška

Pročitajte i ovo Najbolje iz serijala Budimo kao oni u 2021. godini Budimo kao oni U godini iza nas nebrojeno ste puta pokazali veliko srce: Prisjetite se najljepših priča i najvećih heroja

Suci će morati u jednoj godini riješiti više predmeta nego što su zaprimili. Svakih pet godina će se provoditi sigurnosne promjene svih sudaca i državnih odvjetnika, a sudovi će svaka tri mjeseca morati objaviti rezultate svog rada.

"Ide u tom smjeru povećanja transparentnosti i da građani vide koliko su učinkoviti sami sudovi", rekao je ministar Malenica reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Suci žele počistiti vlastite redove

Sudac Vrhovnog suda Damir Kos rekao je da bi jedan od prioriteta trebao biti "čišćenje mangupa iz vlastitih redova".

Ne žele suce koji stalno donose loše odluke jer su prošlu godinu obilježili i prizori uhićenja osječkih sudaca.

"Mislim da će u budućnosti, u godini koja slijedi, zasigurno biti više kontakata i više otvorenosti barem što se tiče Vrhovnog suda. Ja vjerujem da ćemo poraditi i na tome da imamo periodične konferencije za javnost gdje bi mogli objašnjavati i one odluke koje građanima djeluju zbunjujuće i koje su eventualno nepopularne", rekao je Kos.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec DANIJELA DOLENEC Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika: "Mi pritišćemo gumbe koji ne rade... Ni čistačica se nije mogla zaposliti bez da je Bandić to odobrio"

Pročitajte i ovo Doček 2022. godine - 1 DOČEKALI SMO NOVU Što građani najviše priželjkuju u godini koja je pred nama? Gotovo svima zajednička je jedna želja

Kao i uhićenje sudaca, loše je odjeknulo i obraćanje javnosti šefica DORH-a i USKOK-a.

"Naravno, htio bih da se pravosuđe što više približi pravdi, da mi zaslužimo, da se potrudimo, da građani RH dobiju od pravosuđa ono što oni zaslužuju", rekao je Darko Klier, voditelj Kaznenog odjela DORH-a.

Oporba im zbog toga ni u godini 2022. godini neće dati mira.

"Sve te promjene koje najavljuju neće biti dovoljno ako će vladajući uporno bježati od suštinskih promjena, a koje svi vidimo da su nam potrebne. Zadnji primjer je bio slučaj Agrokor, pa Žalac, da sad sve ne nabrajamo, gdje se probalo pobjeći od rasprave i gdje na kraju opet nitko nije odgovarao", rekao je Mišel Jakšić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene