Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Unija: Jahta udarila u jedrilicu zbog grube nepažnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim podacima Povjerenstva Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koje provodi istragu o sudaru jedrilice i jahte kod otoka Unija, u kojemu je život izgubila Manuela Višković (34), uzrok nesreće je očita gruba nepažnja u primjeni pravila o izbjegavanju sudara na moru, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Uzete su izjave talijanskog državljanina Ive Zanatte, voditelja motorne jahte "Emi's Light" dužine 17,4 metara, i nizozemskog državljanina Henricusa Verdonkschota, voditelja motorne jedrilice "Blue Note" na kojoj je poginula nesretna Rovinjanka.

Pročitajte i ovo Policija Trebat će strpljenja U najgore vrijeme: Lančani sudar pred Mostom slobode blokirao Zagreb Sudar u Nečujmu izbjegnuta tragedija VIDEO Težak sudar broda i jahte na otoku Šolti: Od potonuća ga spasio drugi gliser

Također, pregledani su i materijalni dokazi, odnosno ostaci motorne jedinice, i motorna jahta koja je izvučena na suho u Malom Lošinju, što je nužno za utvrđivanje tijeka događaja.

>> U sudaru jahte i jedrilice poginula Rovinjanka

Povjerenstvo za istraživanje pomorske nesreće, koje je imenovao ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, počelo je s radom jučer 16. kolovoza u prostorijama Lučke kapetanije u Malom Lošinju. 

Voditeljica povjerenstva je načelnica Odjela inspekcijskih
poslova u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Tatjana Krilić.

Nakon prikupljanja i analize svih podataka, Povjerenstvo će sastaviti i službeno izvješće o uzrocima nesreće i dostaviti ga ministru Kalmeti.

Motorna jahta "Emi's light", pod talijanskom zastavom, udarila je u srijedu oko 10,30 sati šest nautičkih milja zapadno od Unija u šestmetarsku motornu jedrilicu "Blue Note" pod nizozemskom zastavom i pritom usmrtila Manuelu Višković iz Rovinja. 

Na jedrilici je, osim nje, bio nizozemski državljanin Henricus Verdonkschot (53) koji je netom prije sudara bio na pramcu i dizao jedro. 

Vidjevši da mu se velikom brzinom približava jahta, upozorio je prijateljicu da skoči u more, no ona ga nije razumjela. 

Prije nego što je jahta udarila u desni krmeni dio jedrilice on je uspio skočiti u more i zaroniti te tako izbjeći propeler jahte koja je prevrnula jedrilicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene