Splitski policajci uhvatili su Estonca prilikom skidanja skimmera s bankomata.

Galerija


U srijedu na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu policajci su uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Pixsell,Duško Jaramaz) Pucnjava kod Splita: Muškarcu prijetio smrću pa počeo pucati po ulici Potjera u Splitu (Foto: Dalmacija danas) Drama u Splitu: Motociklom naletjeli na policajca i ozlijedili ga pa pobjegli. Policija nakon potjere uhvatila jednog sumnjivca, za drugim tragaju

Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije prilikom demontiranja uređaja. Uhićen je i priveden u službene prostorije. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana koji koristi na području Splita.

Pronađena je oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima (uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, SIM i memorijske kartice i razna elektronička oprema). Priveden je uz kaznenu prijavu.

Policija upozorava na pravilno korištenje bankomata

Iz policije upozoravaju građane na ovakve situacije te savjetuju da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN-a prilikom podizanja novca. Čak i kada prilikom podizanja novca ne vide kraj sebe druge osobe, potrebno je zakloniti unos PIN-a.

U slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili postoje bilo kakvi problemi s karticom, građani se ne bi trebali obratiti za pomoć drugim osobama niti takvu pomoć prihvatiti ako im se ponudi, već o tome bez odgode obavijestiti banku.

Policija poziva građane da, ako primijete bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijeste policiju. Policajci će doći do bankomata te ako utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja.