Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera teška 30 milijuna

U 'aferi podzakup' privedena tri osumnjičenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjska Policijska uprava izvijestila je kako su istražnom sucu osječkoga Županijskoga suda sprovedena trojica Osječana zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju davanja u podzakup gradskoga zemljišta, koje je osječko Gradsko prometno poduzeće dobilo u zakup od grada.

Iako policija nije objavila imena osumnjičenika, nego samo njihove godine, neslužbeno se doznaje da su među trojicom osumnjičenika direktor GPP-a Darko Marković i direktor osječke tvrtke 'Media Metro' Ivica Džalto te poduzetnik Vladimir Čajo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlouporaba položaja Split: Prijavljen ravnatelj jer je zaposlio apsolventicu Slika nije dostupna Zlouporaba položaja i ovlasti Prodao stan pa ga založio kao jamstvo za vraćanje zajma

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Ninoslav Ljubojević odredio im je 48-satno zadržavanje. Sudac Ljubojević rekao je kako u tom roku Županijsko državno odvjetništvo može podnijeti istražni zahtjev i zatražiti pritvor do mjesec dana, o čemu će odlučiti istražni sudac, a ako to ne učini nakon 48 sati osumnjičenici su slobodni.

Glasnogovornica PU-a Edita Roterbauer ne navodeći imena, izjavila je kako je kriminalističkom obradom utvrđena osnovana sumnja da je osumnjičeni Marković, kao zaposlenik GPP-a, na nagovor Ivice Džalte, s nakanom da pribavi znatnu imovinsku korist 'Media Metrou', od lipnja prošle godine do danas zlorabio svoj položaj, jer je izravnom pogodbom toj tvrtki i Đžalti dao u podzakup 14 lokacija na javnim gradskim prostorima za ukupno 2.000 kuna na mjesec na rok od 25 godina.

Riječ je o prostorima koje je GPP od grada dobio u zakup po cijeni od 1800 kuna na mjesec, a osumnjičeni Džalto ih je dao u 25-godišnji podzakup zagrebačkoj tvrtki 'Smoking' po cijeni od 850 eura po lokaciji, odnosno 14.518 eura na mjesec za svih 14 lokacija. Time je 'Media Metrou' i njemu omogućeno da pribavi znatnu imovinsku korist od najmanje pola milijuna kuna.

Kako je riječ o 25-godišnjem zakupu, glasnogovornica Roterbaruer kazala je da bi protupravna korist dosegnula najmanje 31,3 milijuna kuna.

Đžalto je osumnjičen i da je na nagovor poduzetnika Čaje iskoristio svoj položaj u 'Media Metrou', oštetivši je za 472.000 kuna, koje je sebi i njemu isplatio na temelju fiktivnih pozajmica, označenih imenima zaposlenika tvrtke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene