Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mine uzele živote

Hod po minama: Mještani spašavali stradale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mine su uzele nove živote. Jedan je mladić poginuo, jedan je teže, a dvojica su lakše ozlijeđena kada su sinoć oko 21 sat ušli u označeno minsko polje kod Dabra, nedaleko od Otočca.

Minsko je polje dobro označeno pa policija još istražuje zašto su se mladići našli među minama. Četvorica prijatelja skrenuli su s puta i zatekli se usred minskog polja. Eksplozija je bila strašna, upomoć su pohitali mještani Dabra.

Pročitajte i ovo Mali Lošinj - 2 uvala čikat Detalji akcije u lošinjskom akvatoriju: Večeras počinje evakuacija građana, sve je spremno za premještanje mine Mali Lošinj ''Bogata ostavština'' Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Priprema se velika akcija

'Dvojica su uzela nosila i otišli gore i to me pogodilo. Otišli su gore i valjda ih našli kad je jedan zvao u pomoć, donesite mi vode', ispričala je Jelka Smolčić iz Dabra. Za jednog mladića spasa nije bilo, drugi je teško ozlijeđen, ali izvan životne opasnosti. Dvojica su lakše ozlijeđena. Poginulog su tek jutros izvukli pirotehničari.

>> Otočac: Četvorica ušla u minsko polje, jedan poginuo

'Pretpostavljam da se radi o odskočnoj mini. Ona nažalost ne oprašta', rekao je Đuro Mesić, pirotehnički nadglednik HCR-a. Dabar i okolica Dabra jako su dobro označeni tablama: ne prilazi opasnost od mina. Zašto su četvorica lokalnih mladića završili na minskom polju utvrdit će tek istraga i to nakon što se obavi razgovor sa preživjelima koji su za sada u šoku.

'Pretpostavke su razne. Može biti šetnja, može biti nešto drugo', rekao je Dušan Šporčić, istražni sudac Županijskog suda u Gospiću. U Hrvatskoj je još oko 900 kilometara kvadratnih pod minama, Lici 160. Ljudi sve manje mare na upozorenja poput ovog. 'Svake nam se godine ponavljaju tragedije, i lani je bila tragedija tu nedaleko od Perušića', rekao je Stipe Mudrovčić, koordinator za razminiranje LSŽ.

Mještani Dabra okruženi su minama. 'To je bila zadnja linija, nažalost razminiran je mali dio, no pitanje je hoće li većina ikada biti. Ja mislim da neće', rekao je jedan stanovnik Dabra. 300 je osoba smrtno stradalo od mina u posljednjih dvanaest godina. Prema Vladinom planu Hrvatska bi trebala biti čista od mina do 2019. godine. Do tada valja poštovati table upozorenja, jer to vam može spasiti život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene