Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija uvela sustav za automatsku identifikaciju otisaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija danas je pustila u rad uređaj za automatsku identifikaciju otiska prstiju (AFIS) koji omogućuje bržu evidenciju osoba iz kriminalističkih evidencija, a što bi trebalo doprinijeti učinkovitijem rješavanju kaznenih djela.

Sustav je postavljen u Centru za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu, a sa središnjom bazom povezane su i policijske uprave u Puli, Rijeci, Osijeku, Splitu i Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova metoda Možda vas odgovor iznenadi: Što sve otisci prstiju mogu otkriti o nama? Slika nije dostupna Otkrivamo! Zašto otisak prsta ne pomaže policiji u otkrivanju ubojice Meksikanke?

U projekt koji je pokrenut još 1999. dosad je uloženo oko 20 milijuna kuna, a taj iznos još će osjetno porasti jer se sustav planira nadograditi po svim policijskim upravama i graničnim prijelazima, rekao je načelnik Centra Gordan Mršić.

Iako je Hrvatska među posljednjim europskim zemljama koja je uvela sustav, u MUP-u kažu da je njihov uređaj trenutno najmoderniji u Europi. Omogućuje da se za svega nekoliko minuta pretraži čitava baza otisaka i izdvoji 15 najsličnijih traženom uzorku.

Od ukupno 230.000 otisaka prstiju i 30.000 otisaka dlanova prikupljenih s raznih mjesta zločina, u uređaj je trenutno pohranjeno 120.000 otisaka prstiju i 15.000 otisaka dlanova u digitalnom obliku, a svakim danom unositi će se novi otisci.

Očekuje se da će se primjenom AFIS sustava, ponovnom obradom riješiti između 15 i 20 posto neriješenih kaznenih djela. 

Ravnatelj policije Marjan Benko kazao je da su vještaci dosad ručno pretraživali i uspoređivali svaki izuzeti trag, a sada će brže identificirati moguće počinitelje kaznenih djela.

"Nema mira za lopove, počinitelji kaznenih djela uvijek mogu
očekivati dolazak policije i morat će dobro opravdati što su radili na mjestu kaznenog djela s kojeg su izuzeti njihovi tragovi", kazao je Benko.

Sustav također omogućuje identifikaciju nestalih osoba i osoba koje su izgubile dokumente, a olakšat će se i komunikacija s policijama europskih zemalja i članica Interpola, kažu u policiji.

Uvođenje sustava za identifikaciju otisaka jedan je od uvjeta za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene