Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Masena spektroskopija omogućuje otkrivanje o kojim se tvarima radi prema tome kako se ponašaju u elektromagnetskom polju.


Policija se već stotinjak godina oslanja na otiske prstiju u rješavanju zločina. Sada je tu nova tehnologija koja bi mogla otkriti ključne tragove o tome što je prijestupnik radio satima prije zločina, piše BBC.

Vezani članci Tulum kod HNK-a u Zagrebu - 1 Ovog vikenda policija intervenirala zbog dvije tučnjave mladih, u jednoj ima i ozlijeđenih Eksplozija u Zagrebu - 1 U eksploziji u Zagrebu uništena kuća, žena lakše ozlijeđena: "Bio sam u kupaoni, prao ruke. Mislio sam da je potres"

U prvom ispitivanju ove vrste, znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield Hallam udružili su se sa zapadnojokširskom policijom kako bi analizirali tvari na otiscima prstiju pronađenima na mjestima zločina.

Znanstvenici otkrili najstarije otiske stopala u Europi

Znanstvenici tvrde da rezultati mogu otkriti spol osumnjičenika, jesu li dirali ili uzimali droge te što su jeli. Znanstvenici koriste masenu spektroskopiju, tehniku koja im pomaže da otkriju o kojim se tvarima radi prema tome kako se ponašaju u elektromagnetskom polju.

'Možemo razlikovati muškarce i žene te otkriti je li osoba dirala ili uzimala drogu. Možda bismo mogli i rekonstruirati što je osoba jela prije počinjenja zločina', kaže dr. Simona Francese, voditeljica ovog projekta na Sveučilištu Sheffield Hallam. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook