Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U riječkom Županijskom sudu u utorak je počelo suđenje Hani Gržetić i Viktoru Brnobiću, roditeljima dječaka koji je u dobi od nepunih deset godina preminuo zbog, kako smatra tužiteljstvo, neliječenja posljedica ne-Hodgkinova limfoma.


Riječko Županijsko državno odvjetništvo roditelje Hanu Gržetić i Viktora Brnobića tereti da su grubo prekršili djetetova prava, uslijed čega je prouzročena smrt djeteta. Prijeti im od tri do 15 godina zatvora.

Vezani članci Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stanovnici Metkovića ne žele čekati: Nakon smrti dječaka odmah žele bolje uvjete liječenja Hitna pomoć Metković (Foto: Pixsell, Ivo Cagalj) Objavljeni rezultati nadzora oko tragične smrti dječaka iz Metkovića: "Učinjeni su propusti"

Neslužbeno se doznaje da su roditelji na suđenju zatvorenom za javnost izjavili da se ne osjećaju krivima, a tijekom višesatne rasprave saslušani su liječnici, piše Novi list.

Javnost je za ovaj slučaj doznala u rujnu 2015. godine kada je objavljeno da su roditelji odbili liječenje devetogodišnjeg sina koji je bolovao od agresivnog ne-Hodgkinova limfoma te su ga odveli iz bolnice. Navodno su ga htjeli liječiti alternativnim putem. Odmah su bili obaviješteni Centar za socijalnu skrb i sud, koji su počeli s radom, no bilo je prekasno. Dječak je preminuo.

Milanka Opačić, koja je u to vrijeme bila ministrica socijelne politike i mladih, ustvrdila je tada da bi dijete najvjerojatnije bilo spašeno da je na snazi bio Obiteljski zakon koji je suspendirao Ustavni sud. "Da je bio novi Zakon na snazi, centar bi po hitnoj proceduri, u roku od najvjerojatnije nekoliko sati, imenovao posebnog skrbnika i dijete bi bilo u bolnici, liječilo bi se i dalje", rekla je tada Opačić.

Gržetić i Brnobić, koji više ne žive zajedno, terete se da su kao roditelji djeteta kazneno djelo počinili u razdoblju od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine, nakon što su liječnici u riječkom KBC-u utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinova limfona. Unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili su daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine, pristajući na sve posljedice, piše Novi list.