Roditelji su odbili liječenje 9-godišnjeg sina koji je bolovao od agresivnog non hodgkin limfoma te su ga odveli iz bolnice.


Šokantna priča iz Rijeke. Roditelji su svog teško oboljelog sina odveli iz bolnice te su odbili liječenje. Zbog vrlo agresivnog karcinoma, dječak je preminuo. Postavlja se pitanje jesu li nadležne institucije zakazale, te bi li dječak bio i dalje živ da je procedura bila brža?

Vezani članci Napad psa, ilustracija Nakon napada psa na dječaka, stručnjak savjetuje: "Bez obzira na pasminu, bitno je da vlasnik stekne osnovna znanja" Seksualno zlostavljanje djece - 1 Voditelj Zdruga katoličkih skauta seksualno zlostavljao djevojčicu

Roditelji su odbili liječenje 9-godišnjeg sina koji je bolovao od agresivnog non hodgkin limfoma te su ga odveli iz bolnice. Navodno su ga htjeli liječiti alternativnim putem. Odmah su bili obaviješteni Centar za socijalnu skrb i sud, koji su počeli s radom, no bilo je prekasno. Dječak je preminuo.

Dubrovnik: Roditelji tuže bolnicu nakon što je tijelo bebe spaljeno s humanim otpadom

'Da je bio na snazi Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao, to dijete bi najvjerojatnije bilo spašeno', kazala je ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

Ovako je, kaže ministrica, procedura trajala dugo, a vremena za bolesnog dječaka je bilo premalo.

'Da je bio nov Zakon na snazi, centar bi po hitnoj proceduri, u roku od najvjerojatnije nekoliko sati, imenovao posebnog skrbnika i dijete bi bilo u bolnici, liječilo bi se i dalje', dodala je Opačić.

'Mora se dogoditi izgleda tragedija, smrt da bismo pravilno shvatili da roditelji nemaju apsolutno pravo odlučivati o svom djetetu', rekla je Ivana Milas Klarić, dječja pravobraniteljica.

Jer, postoje iznimke kada roditelji nemaju posljednju riječ u odlučivanju oko skrbi djeteta.

'Da postoji zanemarivanje, ugrožavanje života i zdravlja, onda nemate druge, nego su zapravo institucije dužne zaštiti dijete', dodala je Milas Klarić.

Oni koji su prošli teške trenutke jer su im djeca maligno oboljela, znaju koliko je kemoterapija bitna u izlječenju.

'To je jako agresivno liječenje, invanzivno i istina je da i zdrave stanice se uništavaju, osim zloćudnih. Ali sva naša djeca nakon toga normalno nastavljaju svoj život. Neka sa malo većim posljedicama, neka sa manjim', rekla je Ljiljana Vuletić iz Udruge 'Ljubav na djelu'.

No, za riječki slučaj, posljedice su trajne. Protiv roditelja bit će podnesena kaznena prijava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju