Počela je požarna sezona, a najčešće je gorjelo u Zadarskoj županiji. Zapovjednik DVD-a Ražanac Mate Rudić objasnio je u kakvim uvjetima rade.

Galerija


Od subote gori na Braču. Kuće nisu ugrožene, no vatrogascima gašenje otežava nepristupačan teren. Pa im pomažu zračne snage. No požar je, kako doznajemo, u srijedu poslijepodne stavljen pod kontrolu.

Vezani članci Zapalio se stan u zgradi u Puli - 4 Zapalio se stan na četvrtom katu zgrade u Puli, šikljao gusti dim: ''Čula sam neko pucketanje čudno i odmah izašla na balkon'' Požari u Australiji - 12 Australci dirljivim objavama pokušali približiti paklene požare svijetu, svatko bi trebao vidjeti njihove fotografije

A iz zraka se samo ove godine gasilo čak 72 požara! Najviše, njih 24, u Šibensko-kninskoj županiji. Ondje je, uoči još jedne protupožarne sezone, predstavljena bespilotna letjelica Hrvatske vojske.

Najviše požara u ovoj godini zabilježeno je u Zadarskoj županiji, a oni koji najprije stignu do vatre jesu lokalni vatrogasci. Jesu li oni zadovoljni uvjetima u kojima rade, i ima li ih dovoljno?

Mate Rudić, zapovjednik DVD-a Ražanac, objasnio je da im plaća zadnjih nekoliko godina raste. Prošle godine plaća sezonskih vatrogasaca je bila 7000 bruto. Ove godine je 1000 kuna bruto veća.

Dodao je da je zadnjih nekoliko godina padao interes za posao vatrogasca. "Ali ove godine, kako turizam malo kasni zbog koronavirusa, dosta imamo interesanata za obavljanje ovog posla", rekao je Rudić.

Dodaje da se stalno opremaju, zahvaljujući općini, vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. 

Prošle godine imali su ukupno 90 intervencija, a samo ove godine 37 požara na otvorenom prostoru. "S obzirom na klimatske uvjete koji se predviđaju, očekujemo zahtjevnu požarnu sezonu", zaključio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr