Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

DVD-ovi prvi stižu u pomoć

Korona potaknula interes za važno zanimanje, posebno na hrvatskoj obali: "Turizam malo kasni pa ih se dosta javlja"

Bjesni požar na Braču - 1
Bjesni požar na Braču - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bjesni požar na Braču - 1 Bjesni požar na Braču - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bjesni požar na Braču - 2 Bjesni požar na Braču - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mate Rudić i Sanja Jurišić - 4 Mate Rudić i Sanja Jurišić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bjesni požar na Braču - 3 Bjesni požar na Braču - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Bjesni požar na Braču - 4 Galerija 1/10 >>
Počela je požarna sezona, a najčešće je gorjelo u Zadarskoj županiji. Zapovjednik DVD-a Ražanac Mate Rudić objasnio je u kakvim uvjetima rade.

Od subote gori na Braču. Kuće nisu ugrožene, no vatrogascima gašenje otežava nepristupačan teren. Pa im pomažu zračne snage. No požar je, kako doznajemo, u srijedu poslijepodne stavljen pod kontrolu.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, Ilustracija U tijeku intervencija Požar u stanu u Zagrebu: Vatrogasci na terenu Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati

A iz zraka se samo ove godine gasilo čak 72 požara! Najviše, njih 24, u Šibensko-kninskoj županiji. Ondje je, uoči još jedne protupožarne sezone, predstavljena bespilotna letjelica Hrvatske vojske.

Najviše požara u ovoj godini zabilježeno je u Zadarskoj županiji, a oni koji najprije stignu do vatre jesu lokalni vatrogasci. Jesu li oni zadovoljni uvjetima u kojima rade, i ima li ih dovoljno?

Mate Rudić, zapovjednik DVD-a Ražanac, objasnio je da im plaća zadnjih nekoliko godina raste. Prošle godine plaća sezonskih vatrogasaca je bila 7000 bruto. Ove godine je 1000 kuna bruto veća.

Dodao je da je zadnjih nekoliko godina padao interes za posao vatrogasca. "Ali ove godine, kako turizam malo kasni zbog koronavirusa, dosta imamo interesanata za obavljanje ovog posla", rekao je Rudić.

Dodaje da se stalno opremaju, zahvaljujući općini, vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. 

Prošle godine imali su ukupno 90 intervencija, a samo ove godine 37 požara na otvorenom prostoru. "S obzirom na klimatske uvjete koji se predviđaju, očekujemo zahtjevnu požarnu sezonu", zaključio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene