Petarda, ilustracija (Foto/Arhiva: Borna Filic/PIXSELL)
Petarda, ilustracija (Foto/Arhiva: Borna Filic/PIXSELL)

U nedjelju u popodnevnim satima, u Piškorovcu, na ulici je skupina nepoznate djece bacala pirotehnička sredstva neutvrđene kategorije. Dijete s područja Međimurske županije podiglo je neeksplodirano pirotehničko sredstvo koje mu je potom eksplodiralo u ruci.


Dijete su roditelji prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobilo tešku tjelesnu ozljedu. Provodi se kriminalističko istraživanje, nakon čega će se kvalificirati događaj.

Međimurska policija apelira na građane da tijekom novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a pirotehnička sredstva potrebno je koristiti sukladno uputama proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina, očekuju se sporadični slučajevi zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što, nažalost, može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka Nove godine i slično. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, zbog čega građane pozivaju da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari.

Policija naglašava da posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe, jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja je preventiva nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije, poručuju iz policije.