Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda autorskih prava

Optužen vlasnik Filmovite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječko općinsko državno odvjetništvo je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv vlasnika ilegalne web stranice Filmovita Mateja Kalanja (32) kojega terete da je nezakonitim prikazivanjem filmova nositelje autorskih prava oštetio za nešto manje od 3,2 milijuna kuna i od oglasa zaradio 565.000 kuna.

Kako je porijeklo novca zarađenog od oglasa pokušao prikriti zajedno sa svojom 29-godišnjom djevojkom i ona se našla na optužnici.

Pročitajte i ovo Načelnik Severina fizički napao vlasnicu kafića - 3 mlatio ženu Državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv nasilnog načelnika koji je pijan tukao vlasnicu kafića Slika nije dostupna Nova runda uhićenja Može 20 litara benzina i diploma ekonomije? Tužitelj u BiH rekao kako se do važnog papira u BiH moglo i na benzinskoj postaji

Ne navodeći imena optuženih tužiteljstvo je izvijestilo da je Kalanj od početka 2014. do 25. listopada 2016. na svoju stranicu "protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakonu o audiovizualnim djelatnostima, bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava" stavio najmanje 835 filmova kojima je prethodno ubacio titlove i svrstao ih u različite kategorije.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj je način "omogućio prikazivanje filma uz prethodnu reprodukciju oglasa inozemnih tvrtki", na čemu je, kako sumnjaju, zaradio najmanje 565 tisuća kuna. Procjenjuju da je "neovlaštenim stavljanjem u promet filmova" nositelje autorskih prava oštetio za gotovo 3,2 milijuna kuna.

Kako bi prikrili porijeklo novca zarađenog reklamama Kalanj i njegova djevojka su, prema tvrdnjama tužiteljstva, novac "prenosili na druge račune, obavljali gotovinske uplate i djelomično utrošili za svoje osobne potrebe".

Nakon otkrivanja riječkog internetskog pirata mediji su navodili da je Kalanj istragu olakšao jer je Filmovitu reklamirao na Facebooku, gdje je korisnike detaljno upućivao kako da gledaju filmove te da je stranicu vodio preko IP adrese svoje susjede kojoj je krao internetsku vezu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene