Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne optužbe

Uhićen vlasnik Filmovite: Na ilegalno objavljenim filmovima zaradio 600.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
PU primorsko-goranska i DORH su na svojim internetskim stranicama objavili vijest o uhićenju dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ravnateljstva policije te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci proveli su kriminalističko istraživanje nad dvoje hrvatskih državljana u dobi od 30 i 27 godina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta - nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, neovlašten pristup i pranje novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Direktorima kaznene prijave Neisplata plaće koju će još dugo pamtiti: Direktori pali zbog ogromnih malverzacija, sve je počelo prijavom jednog čovjeka Slika nije dostupna GOSPODARSKI KRIMINAL Lepezom malverzacija oštetio tvrtku za više od dva milijuna kuna: Policija objavila detalje

Sumnja se kako su kaznena djela su počinili u razdoblju od početka 2014. godine do 25. listopada 2016. godine, a na štetu tvrtke sa sjedištem u Zagrebu. 30-godišnjka se sumnjiči da je kao administrator internetske stranice Filmovita na njoj prodavao oglasni prostor i oglašavao je na društvenoj mreži Facebook iako nije registriran za tu djelatnost. To je učinio, priopćio je DORH, protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakonu o audiovizualnim djelatnostima i bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava stavio na raspolaganje korisnicima internetske stranice najmanje 1251 film koji je prethodno obradio (ubacio titlove, filmove svrstao u različite kategorije dostupne za gledanje).

Policija ih sumnjiči da su protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava reproducirali, distribuirali i na drugi način putem interneta javnosti priopćavali tuđa autorska djela, neovlašteno prodavali oglasni prostor te neovlašteno pristupali i koristili modem i internetski promet druge osobe. Ovim radnjama spomenutoj tvrtki su nanijeli znatnu materijalnu štetu, a za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 600 tisuća kuna. Neovlaštenim stavljanjem filmova u promet filmova domaće trgovačko društvo, nositelj autorskog prava, oštećeno je za najmanje 3.927.180 kuna.

Po završetku kriminalističkog istraživanja 30-godišnjak je kazneno prijavljen za kaznena djela nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, neovlašten pristup i pranje novca, a 27-godišnjakinja je prijavljena za kazneno djelo pranje novca.

Oboje su predani pritvorskom nadzorniku. Suac istrage Županijskog suda u Rijeci prihvatio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 30-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na sudionike i ponavljanja kaznenog djela. 27-godišnjakinja je nakon ispitivanja puštena da se u nastavku postupka brani sa slobode. 

Podsjetimo, piratstvo je jedan od najvećih problema glazbene i filmske industrije jer milijuni ljudi, umjesto da kupuju ili iznajmljuju CD-e, DVD-e i Blu-ray diskove, većinu glazbe i filmova besplatno skidaju putem piratskih stranica.

Sve više ljudi legalnim putem gleda filmove

Ipak, sve više legalnih izvora putem kojih se može skidati ili streamati glazbu i filmove smanjilo je piratstvo i korisnici su počeli plaćati sadržaj koji konzumiraju. Glazbeni streaming i servisi poput Spotifya, Deezera, Apple Musica i drugih već su uvelike promijenili glazbeno tržište te je zarada od ovakvih servisa u nekim zemljama premašila zaradu od downloada. 

Situacija se posljednjih godina promijenila i u Hrvatskoj te su sada i u našoj zemlji dostupni glazbeni i video servisi koji korisnicima, uz mjesečnu pretplatu, omogućuju pristup milijunima pjesama i velikom broju filmova, serija i dokumentaraca, poput OYO-a te usluga interaktivnih videoteka putem kojih korisnici s nekoliko klikova po daljinskom upravljaču jednostavno mogu unajmiti filmove. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene