Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oslobođeni Želitini navodni otmičari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Petričević, Enes Agović i Ilija Jurković nepravomoćno su na Općinskom sudu u Korčuli oslobođeni optužbe za otmicu Želite Tomić, svjedokinje pokajnice u postupku protiv organizirane skupine preprodavača droge predvođenih bjeguncem Jakšom Cvitanovićem Cvikom koji je, prema optužnici, bio naručitelj navodne otmice.

Prvooptuženi Petričević oslobođen je i optužbe za prijetnje Želiti i njezinoj obitelji postavljanjem eksploziva zbog navodna duga Cviku od tri tisuće kuna za prodani heroin, što je, prema njezinu iskazu, i bio razlog otmice.

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška Slika nije dostupna Nakon presude 'Kako može gledati u oči majkama koje kite grobove!?'

U obrazloženju presude sutkinja Marija Skokandić rekla je kako je u svjedočenju Želite Tomić prije desetak dana bilo mnoštvo nesuglasica, među kojima i to da nije znala je li oteta u rujnu ili listopadu, a to nije mogla sa sigurnošću kazati ni njezina majka Vinka, koja je danas svjedočila. S obzirom na sve to i druge pojedinosti u iskazima svjedoka, presuda nije mogla biti nego oslobađajuća.

Petričević i Agović su nakon izricanja oslobađajuće presude pušteni iz pritvora, a Jurković je pušten još prije desetak dana kad je Želita u svjedočenju zanijekala prijašnji iskaz da je on jedan od njezinih otmičara.

Međutim, u skladu s odlukom istražnog suca Davora Svaline iz Splita, Nikola Petričević vraćen je u pritvor kao dio Cvikove skupine osumnjičene za preprodaju heroina na Korčuli, a Agović i Jurković nisu obuhvaćeni postupkom protiv Cvika i ostalih.

Želita Tomić danas nije svjedočila, ali je u svjedočenju 13. prosinca ustvrdila kako su je za višednevne otmice tukli, prijetili joj smrću te uskratili jelo i piće. Rekla je kako otmičare nije vidjela, ali da je po glasu prepoznala Agovića i Petričevića, a da Jurković nije bio nazočan otmici. Sudski vještak liječnik Igor Borić tada je rekao kako ozljede na njezinim nogama nisu krvni podljevi nastali zbog višednevna
vezivanja, kako je ona ustvrdila.

Iako je prošli tjedan tvrdila da je njezina kći oteta u listopadu,
Želitina je majka danas izjavila da se otmica dogodila potkraj rujna ove godine.

Odvjetnik prvooptuženog Nikole Petričevića Vlaho Mujo u završnoj je riječi podnio i kaznenu prijavu protiv Želite Tomić zbog lažna svjedočenja kojim je njegova branjenika sumnjičila za otmicu.

Želita Tomić bila je osumnjičena kao sudionica Cvikove organizirane skupine preprodavača droge i pritvorena, ali je na zahtjev glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića ispitana kao svjedokinja. Na temelju toga dodijeljen joj je status svjedokinje pokajnice i puštena je iz pritvora Istražnog centra Županijskog suda u Splitu 6. prosinca. U svojim iskazima iznijela je važne elemente i pojedinosti o dugogodišnjoj preprodaji droge na Korčuli.

Kaznenom prijavom za organiziranu preprodaju droge na Korčuli, osim Cvika, obuhvaćeno je još 19 osoba. U pritvoru ih je devet, od kojih su petorica na splitskim Bilicama, a četvorica u dubrovačkom zatvoru.

Jakša Cvitanović Cvik u bijegu je od srpnja ove godine, kad je
pobjegao policajcima koji su ga sprovodili. Od tada je nedostupan i za njim je raspisana tjeralica. Dio ostatka osumnjičene skupine nastavio je preprodaju droge, a Državno odvjetništvo navodi da su u tri godine, do sredine studenoga 2006., od prodana heroina pribavili više od 10 milijuna kuna protupravne imovinske koristi.

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Davor Svalina jučer je prihvatio zahtjev USKOK-a i donio odluku o zabrani raspolaganja tako stečenom imovinom za Cvika, njegova brata Mirijama i Cvikovu, navodnu, djevojku, dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu. Njoj nije određen pritvor, premda je USKOK i to tražio jer, prema mišljenju suda, nije utvrđena osnovana sumnja da je sudjelovala u organiziranoj prodaji droge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene