Filmska akcija zagrebačke policije otkrila je zastrašujuće prizore i strahotu nadomak Zagreba - 59 kineskih državljana zatočenih u dvije kuće.Susjedi su u šoku. Da se u naizgled mirnom naselju događa nešto čudno, nitko nije slutio.

Galerija


Zagrebačka policija je pronašla 59-ero kineskih državljana koje je u iznajmljenim kućama, na širem zagrebačkom području, zatočio 48-godišnji Hrvat. Koliko je novca iznuđeno još nije poznato, a zbog svega su privedene četiri osobe.

Vezani članci Kineski ručnik (Foto: Facebook) Ovako izgledaju nazivi hrvatskih gradova na kineskim ručnicima koji se prodaju u Dalmaciji Policija razbila mrežu trgovine ljudima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Velika akcija uhićenja u Hrvatskoj i Sloveniji: Financijske prijevare i trgovina ljudima

Kuće je pretvorio u takozvane pozivne centre. Kineze je, s još trojicom pomagača, prisiljavao da uspostavljaju telefonske kontakte sa sunarodnjacima u Kini i od njih iznuđuju novac.

"Predstavljajući se kao djelatnici policije, djelatnici pravosudnih tijela dovodili ih u zabludu i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu materijalnu dobit", kaže Krunoslav Horvat, pomoćnik načelnika PNUSKOK-a.

Ta dobit išla išla je četvorici osumnjičenika. Na teret im se stavlja kazneno djelo trgovine ljudima koje su koristili za obavljanje računalnih prijevara.

Susjedima ništa nije bilo sumnjivo

"Nakon ispitivanja dvojice osumnjičanika hrvatskog državljanstva županijski sud u Velikoj Gorici, sudac istrage odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana, a trenutno su u tijeku su ispitivanja dva kineska državljana", rekao je Dražen Diklić, županijski državni odvjetnik.

Susjedi su u šoku. Da se u naizgled mirnom naselju događa nešto čudno, nitko nije slutio. "Pred dva tjedna smo šetali, ništa nismo vidjeli", kažu nam susjedi Blaženka i Tugomir.

"To je stalno bilo zatvoreno, kao da nikad nikoga nije ni bilo unutra. Došao sam snijeg odbacati tu od ulaza, ništa, sve je bilo u redu, ništa sumnjivo", dodaje susjed Josip.

Žrtve su trenutačno na sigurnom, a sve detalje zločina kao i visinu materijalne štete, trebalo bi rasvijetliti kriminalističko istraživanje.