Uređaj za očitavanje bankovnih kartica, tzv. skimmer, pronađen je na bankomatu u povijesnoj jezgri Dubrovnika u utorak popodne nakon dojave građanina, a zasad nije utvrđeno da je postavljanjem uređaja počinjena materijalna šteta u smislu zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta, objavila je dubrovačka policija.

Galerija


Riječ je o elektronskom sklopu s videokamerom i baterijom koji očitavaju zaštićene podatke bankovnih kartica koji se na bankomat postavlja kako bi se, nakon što žrtva obavi transakciju, dobio pristup bankovnom računu žrtve.

Vezani članci Obiteljsko nasilje, ilustracija (Foto: Getty Images) U samo dva mjeseca 44 posto više slučajeva obiteljskog nasilja, hoće li novi pravilnik išta promijeniti? Raznesen je bankomat u Zadru (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 3 Usred noći eksplozivom raznijeli bankomat u Zadru, nema ozlijeđenih

Policija je uređaj s bankomata uklonila te je u potrazi za osobama koje su ga postavile.

Iz dubrovačke policije upozorili su građane Dubrovnika da prilikom korištenja bankomata apsolutno poštuju sigurnosne upute otisnute na bankomatima kako bi izbjegli mogućnost zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta.

"Ako uočite bilo kakve neuobičajene detalje, molimo da o tome bez odgode obavijestite banku ili policiju na broj 192", ističu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Postavljanje "skimmera" proteklih je godina sve češća pojava na području Dubrovnika u vrijeme turističke sezone. (Hina)