Uređaj za očitavanje bankovnih kartica, tzv. skimmer, pronađen je na bankomatu u povijesnoj jezgri Dubrovnika u utorak popodne nakon dojave građanina, a zasad nije utvrđeno da je postavljanjem uređaja počinjena materijalna šteta u smislu zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta, objavila je dubrovačka policija.

Galerija


Riječ je o elektronskom sklopu s videokamerom i baterijom koji očitavaju zaštićene podatke bankovnih kartica koji se na bankomat postavlja kako bi se, nakon što žrtva obavi transakciju, dobio pristup bankovnom računu žrtve.

Vezani članci Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Incident u Gorskom kotaru: Policija tijekom postupanja ozlijedila stranog državljanina za kojeg vjeruju da je migrant Pljačkaši tijekom noći raznijeli bankomat u Rijeci (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) - 1 Eksplozija odjeknula na Kantridi: Pljačkaši raznijeli bankomat u Rijeci, oštećena i obližnja trgovina

Policija je uređaj s bankomata uklonila te je u potrazi za osobama koje su ga postavile.

Iz dubrovačke policije upozorili su građane Dubrovnika da prilikom korištenja bankomata apsolutno poštuju sigurnosne upute otisnute na bankomatima kako bi izbjegli mogućnost zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta.

"Ako uočite bilo kakve neuobičajene detalje, molimo da o tome bez odgode obavijestite banku ili policiju na broj 192", ističu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Postavljanje "skimmera" proteklih je godina sve češća pojava na području Dubrovnika u vrijeme turističke sezone. (Hina)