Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Splitu

Iznenada u 82. godini života preminuo je vodeći hrvatski onomastičar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznenada u 82. godini života preminuo je vodeći hrvatski onomastičar Petar Šimunović koji je 2001. godine dobio nagradu za životno djelo Hrvatskog sabora.

 Iznenada u 82. godini života preminuo je Petar Šimunović,istaknuti hrvatski jezikoslovac, onomastičar i dijalektolog, član predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik

Pročitajte i ovo Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić Juroslav Buljubašić iznenadna smrt U Italiji preminuo jedan od najbogatijih Hrvata, poduzetnik Juroslav Buljubašić

Šimunović se rodio 19. veljače 1933. u Dračevici na otoku Braču. Maturirao u splitskoj Klasičnoj gimnaziji, diplomirao hrvatski i francuski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao te doktorirao temom Toponimija otoka Brača. Od 1961. do umirovljenja radio je na Zavodu za jezik Instituta za filologiju i folkloristiku (danas Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje).

Šimunović je vodeći hrvatski onomastičar. Bio je član međunarodnih onomastičkih organizacija i glavni urednik onomastičkih časopisa . Objavio je preko 400 radova, od čega sam i u suatorstvu tridesetak knjiga.

Znate li koliko riječi ima hrvatski jezik?

Također je jedan od glavnih suradnika u izradbi Hrvatskog dijalektološkog atlasa (HDA) i Općeslavenskg lingvističkog atlasa (OLA). Autor je, među ostalim, Čakavskoga rječnika srednjodalmatinskih govora (u suautorstvu sa M. Hrastom), Čakavskih tekstova (s R. Oleschom) i velike Retrospektivne onomastičke bibliografije, s V. Putancem.

Važna su mu djela i Toponimija otoka Brača, Čakavisch-deutsches Lexikon (I – III) u suradnji s M. Hrasteom i R. Oleschom, Prezimena i naselja u Istri (I – III) u suradnji s J. Bratulićem, Naša prezimena i porijeklo (1985.) i dr.

Šimunović je bio predsjednik Onomastičkoga odbora pri Razredu za filološke znanosti HAZU, član Odbora za dijalektologiju HAZU, član Odbora za leksikografiju HAZU, član Odbora za etimologiju HAZU, član Međunarodnog slavističkog komiteta, od 1975. do 1979. - tajnik Međunarodnog slavističkog komiteta, član Međunarodnoga povjerenstva za slavensku onomastiku (Krakov, Poljska) i od 1975. član Međunarodnoga vijeća za onomastičke znanosti (Leuven, Belgija).

Bio je i glavni urednik Akademijina časopisa Folia onomastica Croatica i član uredništva časopisa Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Nagrađen je 1983. Nagradom Općine Brač za istaknutu znanstvenu djelatnost, 1984. Republičkom nagradom “Božidar Adžija” za istaknutu znanstvenu aktivnost, 1998. Ordenom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića i 2001. godine Nagradom za životno djelo Hrvatskoga sabora.

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene