Obavijesti Pretražite Navigacija

Guciću dvije godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Gucić (56), jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna, nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja financijskog sudskog vještaka s 25.000 eura.

Sud je Gucića proglasio krivim jer je vještaku Antunu Čeoviću ponudio 50.000 eura mita, a on je zauzvrat s optuženim Vinkom Vuletićem u nalazu o poslovanja NIK-a, tekstilnoj tvrtki koju je posjedovao Gucić, trebao utvrditi kako je Gucić poslovao po zakonu te da nije bilo malverzacija.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Rat u Ukrajini Zelenski upozorio na sustavnu korupciju: "Zbog odluka liječničke komisije broj se udeseterostručio. Sustav je podložan..." Slika nije dostupna Osuđena na 2,5 godine zatvora Zatvorska presuda sutkinji Suda BiH za primanje mita, prva takve vrste

Osim njih trojice, za davanje mita USKOK je optužio i Gucićevog poslovnog partnera Krstu Romića.

Čeović je zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora, a izrečena mu je i petogodišnja zabrana obavljanja djelatnosti sudskoga vještaka. Uz to, dužan je vratiti novac koji je primio.

Vuletić je za pomaganje u primanju mita osuđen na dvije i pol, a Romić na godinu zatvora.

Podmićivanje sudskih vještaka otkriveno je zahvaljujući Antonu Bačoku koji je posredovao, odnosno Čeoviću predao 25.000 eura mita. On je sve prijavio USKOK-u, nakon čega je tajno snimao razgovore Gucića i ostalih.

Građansku hrabrost Bačoke u obrazloženju presude pohvalio je predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović.

Gucić nije prisustvovao izricanju presude.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene