Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Gucić (56), jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna, nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja financijskog sudskog vještaka s 25.000 eura.


Sud je Gucića proglasio krivim jer je vještaku Antunu Čeoviću ponudio 50.000 eura mita, a on je zauzvrat s optuženim Vinkom Vuletićem u nalazu o poslovanja NIK-a, tekstilnoj tvrtki koju je posjedovao Gucić, trebao utvrditi kako je Gucić poslovao po zakonu te da nije bilo malverzacija.

Vezani članci Presuda / Ilustracija Sud razvedenom paru dodijelio zajedničko skrbništvom nad Pandom Ivo Sanader Potvrđena presuda Sanaderu i Hernadiju u slučaju MOL. "Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini"

Osim njih trojice, za davanje mita USKOK je optužio i Gucićevog poslovnog partnera Krstu Romića.

Čeović je zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora, a izrečena mu je i petogodišnja zabrana obavljanja djelatnosti sudskoga vještaka. Uz to, dužan je vratiti novac koji je primio.

Vuletić je za pomaganje u primanju mita osuđen na dvije i pol, a Romić na godinu zatvora.

Podmićivanje sudskih vještaka otkriveno je zahvaljujući Antonu Bačoku koji je posredovao, odnosno Čeoviću predao 25.000 eura mita. On je sve prijavio USKOK-u, nakon čega je tajno snimao razgovore Gucića i ostalih.

Građansku hrabrost Bačoke u obrazloženju presude pohvalio je predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović.

Gucić nije prisustvovao izricanju presude.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju