Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 600 klijenata Jadranske banke u Šibeniku oštećeno je u bankomatskoj prijevari, a s njihovih računa proteklih je dana podignuto više od dva milijuna kuna, potvrđeno je danas iz Uprave Jadranske banke.


Na bankomatu te banke na Trgu kralja Držislava u središtu Šibenika postavljena je sitna kamera i čitač magnetnog koda bankovnih katrica, uz pomoć kojih su izrađivane lažne bankovne kartice.

Vezani članci Damir Vanđelić, ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba Šef Fonda za obnovu Zagreba otkrio detalje prvog pokušaja prevare: "Tražio se novac za radove koji nisu bili izvedeni" Slika nije dostupna U bankomat upumpali plin pa ga raznijeli, zbog eksplozije popucala stakla

Novac je lažnim karticama podizan na bankomatima u Bugarskoj i Italiji, objasnila je Lejla Aras, direktorica Direkcije Jadranske banke u Šibeniku.

'U Bugarskoj je prijavljeno 420 slučajeva podizanja novca i u Italiji 160, a očekuje se da će ih biti još', naglasila je Aras. Uprava je izvijestila kako u tom slučaju njihovi klijenti neće biti oštećeni, odnosno da ih se neće teretiti za nastali minus na računu. 

Jednako tako Jadranska će banka podmiriti troškove izradbe novih kartica, koje će građani za oko 15 dana dobiti na kućnu adresu. Do tada se klijenti starom karticom mogu služiti samo na šalterima banke.

Šibensko-kninska Policijska uprava počela je kriminalističku obradu, no o pojedinostima slučaja nisu govorili radi istrage.

Oštećen je i manji broj klijenata Zagrebačke banke, koji su novac podizali na bankomatu Jadranske banke.

Na osnovi sumnje u zlouprabu kartica u Bugarskoj Zagrebačka je banka (ZABA) blokirala 30-ak kartica, a trenutačna je šteta, koju će snositi sama banka, 50-ak tisuća kuna, navodi se u priopćenju Zagrebačke banke. 

Dodaje se kako su klijenti obaviješteni o blokiranju njihovih
kartica te da oni koji su na taj način oštećeni neće snositi
odgovornost te će dobiti odštete. Prema analizi te banke njezine su kartice snimljene na dva bankomata Jadranske banke u Šibeniku u rujnu i listopadu. 

Ujedno napominju kako su njihovi bankomati zaštićeni od snimanja te kako stoga u više od 600 bankomata Zagrebačke banke do sada nije zabilježen nijedan pokušaj takve zlouporabe.