Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje istrage

Ratni zločin na Sajmištu u Vukovaru: Civile su udarali, palili, gušili, ponižavali i iživljavali se na njima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četvorice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, koje sumnjiči da su nakon okupacije Vukovara psihičkim i fizičkim zlostavljanjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo je u utorak priopćilo kako državljanina Srbije, državljanina Hrvatske i dvojicu okrivljenika nepoznatog državljanstva tereti da su, nakon agresije i okupacije Vukovara od bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, lišavali slobode građane Vukovara nesrpske nacionalnosti. Odvodili su ih na lokacije gdje su boravili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi te ih tamo osobno i zajedno s drugim pripadnicima tih postrojbi psihički i fizički zlostavljali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Ilustracija Ljudska prava Prošlo je više od 30 godina, a važnog dokumenta i dalje nema: "Žrtve nisu brojevi, već ljudi s imenom i prezimenom''

Trećeokrivljeni se tereti da je prijetio oružjem te rukama po tijelu udarao tada 34-godišnjeg civila, a potom ga odvezao u improvizirani sabirni logor za civile nesrpske narodnosti u prostoru "Veleprometa" u Vukovaru, gdje ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, psihički zlostavljao uz razne psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe. Osumnjičen je i da je žrtvu u jednoj od prostorija vezao lisicama za klupu te ga potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši mu više ozljeda, uslijed čega mu je teško narušeno zdravlje.

Civilima prijetili rezanjem ušiju i noseva

Tužiteljstvo sumnja da je okrivljeni osobnim automobilom iz prostorija "Veleprometa" odvezao trojicu civila u kuću u Vukovaru u kojoj su bili smješteni dobrovoljci srpske paravojne postrojbe "Leva Supoderica", gdje ih je dočekalo 30-ak uniformiranih pripadnika te postrojbe. Tamo su ih vrijeđali, prijetili im rezanjem dijelova tijela, ušiju i nosova te izudarali rukama, nogama i osobnim naoružanjem, a zatim ih zatvorili u podrum kuće.

Drugookrivljeni i trećeokrivljeni u spomenutoj su kući, zajedno s još trojicom neprijateljskih vojnika, ispitivali 38-godišnjeg i 39-godišnjeg civila te ih pritom izudarali rukama i nogama, dok je u međuvremenu četvrtookrivljeni prinudio 34-godišnjeg civila da rukama i jezikom čisti kadu i WC školjke, nakon čega su to isto morali učiniti i preostala dvojica civila.

Istoga dana, u prostoriji u kojoj su obavljana ispitivanja, ti su okrivljenici zajedno s još četiri nepoznate osobe ispitivali 34-godišnjeg civila i pritom ga udarali rukama i nogama te povremeno hvatali za vrat i gušili ga. Drugookrivljeni mu je užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, a druga ga je osoba kožnim vojnim remenom udarala po glavi, zbog čega mu je glava prokrvarila. Nakon toga je, tvrdi osječko tužiteljstvo, u prostoriju ušao prvookrivljeni, s više pripadnika srpske paravojske, te nastavio s njima udarati rukama i nogama žrtvu po cijelom tijelu.

Nakon što su civili vraćeni u podrum, prvookrivljeni i četvrtookrivljeni su ih, s još nekoliko pripadnika srpske paravojske, nastavili tući rukama i nogama te ih tjerali na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada oni od bolova to više nisu mogli izdržati, dopustili su im da se odvežu te da trče.

Zbog bolova jedan civil počinio samoubojstvo

Kada je 38-godišnji civil uslijed iscrpljenosti pao na tlo podruma, prvookrivljeni mu je s povišenog predmeta vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio nekoliko rebara. Tereti ih se i da su žrtve, krvave i ozlijeđene, bez pružanja pomoći ostavili u podrumu gdje je, zbog intenzivnih bolova koje je trpio nakon zlostavljanja, 38-godišnji civil 25. prosinca 1991. počinio samoubojstvo.

Okrivljenici se nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene