Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Krijumčario u više navrata

Carinik optužen za šverc lijekova preko granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na varaždinskom Županijskom sudu danas je održana rasprava u postupku protiv Dubravka Medveda i Snježane Frebel.

Medved je optužen za izbjegavanje carinskog nadzora, a Frebel za zlouporabu droga i poticanje na izbjegavanje carinskog nadzora. Medveda, koji je najprije radio kao carinik, a nakon gubitka posla kao temeljni policajac, optužnica tereti da je u više navrata od 2007. do srpnja2010. godine za dogovorenu novčanu naknadu preko granične crte iz Slovenije u Hrvatsku bez prijave carinicima prevozio veće količine raznih lijekova, vitaminskih preparata i drugih pripravaka te medicinskih potrepština.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Spriječen domišljat pokušaj krijumčarenja cigareta i duhana - 4 Razotkrila ga Carina Bio je domišljat, ali nije mu pomoglo: Skrivao 10 kilograma duhana i više od 20.000 cigareta

To je radio za potrebe tvrtke Lobopharm iako nije imao dozvolu i odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode, kao ni Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, za uvoz veće količine lijekova i medicinskih proizvoda. Policajci i carinici dva su puta ulovili Medveda kada je krijumčario lijekove i medicinske proizvode, za što je dobivao i po 150 eura za svaki od tri kofera s lijekovima čija je vrijednost iznosila nekoliko tisuća eura.

Prvi put je zatečen na graničnom prijelazu Macelj 2. srpnja 2010., kada je u svom vozilu marke Volkswagen Jetta neovlašteno i bez prijave prevozio veće količine raznih lijekova. Nekoliko dana kasnije je cariniku na graničnom prijelazu Cvetlin rekao da nema robe za carinjenje, no u prtljažnom prostoru svog osobnog automobila Suzuki skrivao je veću količinu lijekova i preparata. Krijumčarene lijekove i preparate Medved je dostavljao trgovačkom društvu Lobopharm.

Njegovu suvlasnicu Snježanu Frebel tereti se da je nagovorila Medveda da uz novčanu naknadu preveze unaprijed pripremljene količine lijekova i medicinskih proizvoda iako je znala da je za većinu nužna dozvola i plaćanje carina, a za dio je promet ograničen prema Zakonu o zlouporabi droga. I dok je Medved već ranije sve priznao, Frebel je danas porekla djelo.

Vlasnica je ljekarne u Njemačkoj već 40 godina, a Medveda zna kad je dolazio u njenu ljekarnu u Zagrebu da mu iz inozemstva nabavi lijek za astmu. Ona je to i učinila, ne sjeća se da je s njim imala nekih kontakata, no možda joj je rekao čime se bavi i rekao da mu se javi, ako joj može kako pomoći.

Budući da joj je jedne zgode rekao da ide u inozemstvo i upitao je treba li joj što, rekla mu je da joj može povesti neke lijekove, ali da ih ostavi u Sloveniji. Trebali su se čuti tijekom puta, kako bi mu rekla gdje da lijekove ostavi, a ona bi tada s pacijentima i kolegama došla po njih. No, on je nije zvao, a tek je danima nakon toga, kad su je zvali policajci, saznala da su Medveda dvaput uhvatili.

Nije imala pojma da je dvaput prevozio lijekove, jer mu ih je ona samo jednom predala u Njemačkoj. Na pitanje kako objašnjava da je uz lijekove bila i popratna dokumentacija i računi iz ljekarne u Njemačkoj, Frebel je kazala da mu ona nije predala nikakvu dokumentaciju te da je vjerojatno došlo do zabune. Medvedu nikada nije ništa platila, a kad joj je predočena njegova obrana, rekla je da na to nema što reći te da ništa nije istina. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene