Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac osječkog Županijskog suda završio je istragu u predmetu 'Borovo selo' protiv pet okrivljenika, hrvatskih državljana, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.


U priopćenju za javnost navodi se kako je istraga počela na Županijskom sudu u Vukovaru, gdje je 14. studenog prošle godine doneseno rješenje o provedbi istrage, a predmet je, odlukom Vrhovnog suda u završnoj fazi istrage, 15. travnja ove godine ustupljen osječkom županijskom sudu.

Policija je 13. studenog prošle godine uhitila i u Istražni centar Županijskog suda u Vukovaru sprovela Milana Marinkovića, a za četiri osobe nedostupne hvatskom pravosuđu raspisala je tjeralicu.

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje da su prvookrivljeni Milan Marinković, te drugookrivljeni J. J. zarobljene pripadnike pričuvnog sastava osječke Policijske uprave Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića 2. svibnja 1991. u Savulji, predjelu Borova sela, tukli, zlostavljali i mučili te im nanijeli teške i za život opasne ozljede.

Vezani članci Španjolska i Ukrajina, ilustracija Selo u Španjolskoj donijelo neočekivanu odluku u znak solidarnosti s Ukrajinom Slika nije dostupna Prijava za zločin u Borovu Selu, dan nakon obljetnice

>> Prijava za zločin u Borovu Selu, dan nakon obljetnice

Preostali okrivljenici D. R., M. M. i J. V. terete se da su i nakon što su pripadnici vinkovačke Policijske uprave u akciji oslobađanja dvojice zarobljenih policajaca, kad je ubijeno 12 redarstvenika i 22 ranjena, ranjene policajce nastavili mučiti, zlostavljati i udarati, nanijevši im velike patnje i tjelesne ozljede.

Okrivljenicima je stavljeno na teret postupanje protivno Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima i Dopunskom protokolu Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba. Prvookrivljeni Milan Marinković se, rješenjem istražnog suca, nalazi u pritvoru u Osijeku.  Glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je za Hinu kako je nakon istrage spis proslijeđen osječkom županijskom državnom odvjetništvu. (HIna)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju