Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bojan Gudurić, osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, izručen je Hrvatskoj.


Interpol Zagreb od granične policije BiH preuzeo je danas u 9 sati Bojana Gudurića, državljanina Republike Srbije za kojim je bila raspisana međunarodna potraga zbog kaznenih djela teškog ubojstva, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i udruživanja za počinjenje kaznenih djela, izvjestilo je Ravnateljstvo policije. Gudurić je, doznaje se neslužbeno, predan pravosudnim tijelima Hrvatske na graničnom prijelazu Bosanski - Slavonski Brod te je prebačen u remetinečki zatvor, gdje je stigao u 10.30. Hrvatska je njegovo izručenje tražila zbog sumnje da je bio dio skupine koja je pripremila atentat na Pukanića i Franjića, dok ga Srbija traži zbog oružanih pljački počinjenih u toj državi. Gudurić se sam predao policiji 2. veljače u Banjoj Luci.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Tomislav Horvatinčić stigao u Remetinec - 8 Horvatinčić stigao u Remetinec, iz automobila izišao s longetom na nozi i na štakama: ''Od mene ste napravili metu''

>> 'Nema zapreka da Gudurić kasnije bude izručen Srbiji'

>> Odobreno izručenje Gudurića Hrvatskoj

Gudurićev odvjetnik koji ga po službenoj dužnosti zastupa na suđenju za Pukanićevo ubojstvo na zagrebačkom Županijskom sudu, Dragan Baltić, kazao je da još nije primio nikakvu službenu obavijest o izručenju. Znam da će u Hrvatsku biti dopremljen kopnenim putem, ali mislim da transport još uvijek traje pa postupak izručenja nije službeno završio, kazao je Baltić. Gudurić se uoči početka zagrebačkog suđenja za Pukanićevo ubojstvo u Banjoj Luci predao nakon više od godinu dana skrivanja i u ekstradicijskom postupku u BiH odrekao se žalbe na izručenje tražeći da ga se izruči Hrvatskoj jer se, nagađaju mediji, boji da bi mu u Srbiji život bio u opasnosti. Pravosudnim vlastima u BiH je izjavio da je potpuno nevin za Pukanićevo ubojstvo te da vjeruje da će pred hrvatskim pravosuđem imati pošteno suđenje.

Zahtjev Srbije odbijen

Gudurićevo izručenje prije odlaska u Hrvatsku morao je potvrditi ministar pravde BiH, a osim Hrvatske njegovo je izručenje tražila i Srbija čiji je zahtjev odbijen. Dolaskom Gudurića u Hrvatsku suđenje za Pukanićevo ubojstvo na zagrebačkom Županijskom sudu formalnopravno mora početi ispočetka, što znači da se svi dosad ispitani svjedoci moraju ponovno ispitati ili se njihovi iskazi, ako Gudurić na to pristane, mogu samo pročitati. U drugom slučaju suđenje se može brzo nastaviti, no Gudurić isto tako može zatražiti vrijeme za proučavanje optužnice, ali i novog odvjetnika budući da mu je branitelj Dragan Baltić postavljen po službenoj dužnosti. Tada bi suđenje vjerojatno bilo na neko vrijeme prekinuto.

Vjeruje u pošteno suđenje u RH

Mediji su nagađali da Gudurić strahuje da bi mu u Srbiji život bio u opasnosti. Pravosudnim vlastima u BiH je izjavio da je potpuno nevin za Pukanićevo ubojstvo te da vjeruje da će pred hrvatskim pravosuđem imati pošteno suđenje. Uz Gudurića za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu te planirala ubojstvo još dvije osobe na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Slobodan Đurović. Paralelan postupak za isti zločin uskoro će početi i u Beogradu, gdje će se na optuženičkoj klupi način Milovanović, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (T.Š./Hina)