Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Indeks'

Asistenti s Prometnog fakulteta nisu teretili optužene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestero asistenata i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta svjedočilo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju u slučaju 'Indeks' i pritom nikoga od 16 optuženih nisu teretili za djela koja im USKOK stavlja na teret.

Saslušani su asistenti koji su kao članovi Povjerenstva za razredbeni postupak pratili prijemne ispite u ljetnom i jesenskom roku 2008. na Prometnom fakultetu. Svi su rekli da prva dvojica optuženika, bivši prodekan Dragan Badanjak i profesor Krešimir Somek nisu mogli intervenirati u testove kako bi popunili neodgovorena pitanja, niti su tijekom ispita primjetili bilo kakve nepravilnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Indeks': 33 optuženika na suđenju za korupciju na Prometnom fakultetu Slika nije dostupna Svjedoci u 'Indeksu' 'Na Prometni se upisivalo i po nalogu prodekana'

'Testovi predani odgovornim osobama'

Svjedoci su ispričali da su prije ispita kandidatima pročitali upute po kojima se netočno odgovorena pitanja boduju negativno, a neodgovorena se ne boduju. Nakon ispita asistenti su sakupili testove i obrasce, složili ih po abecednom redu i predali ih odgovornim osobama. Profesor Ivan Markežić rekao je da je pitanja iz fizike i rješenja, koja je pripremio za prijemni ispit, predao prodekanu za nastavu i studente Zvonku Kavranu, po čijem je nalogu izradio testove. Dodao je da nije sudjelovao u obradi rezultata primjemnih ispita.

Prvom optužnicom nakon antikorupcijske akcije 'Indeks' obuhvaćeno je 16 osoba, profesora, posrednika i studenata s Prometnog fakulteta koje se tereti za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje ili poticanje na ta kaznena djela. Prvooptuženi Badanjak tereti se da je od lipnja do rujna prošle godine omogućio upis za pet studenata. Oni su posredniku Budoru platili po 2000 eura, a on je prodekanu navodno proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu. U USKOK-u tvrde da su kandidati izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene