Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki mediji: Bush u Zagrebu proslavio širenje NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki mediji izvijestili su u subotu o govoru predsjednika Georgea W. Busha na Markovom trgu u Zagrebu, kao središnjem događaju njegovog posjeta Hrvatskoj, navodeći da je zajedno s tisućama Hrvata proslavio ulazak njihove zemlje u NATO i pozvao na uključenje ostalih zemalja regije u Savez.

Bush je čestitao Hrvatskoj i Albaniji na pozivnicama za NATO koje su dobile na summitu u Bukureštu, te pozvao na jednaku dobrodošlicu u Savez za Makedoniju, koja je zapela na prigovorima Grčke. Bush je ojačao tu poruku odmah nakon govora na Markovom trgu, ukazujući čast novim članicama NATO-a i Makedoniji na radnom ručku, navodi Associated Press u izvješću koje prenosi glavnina elektronskih medija u SAD-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

U govoru hrvatskim građanima, Bush je pozivnicu u NATO opisao kao "izraz povjerenja da ćete nastaviti provoditi nužne reforme i postati zemlje koje će snažno pridonositi našem velikom Savezu", ističe se u izvješću.

"Ako vašem narodu ubuduće zaprijeti bilo kakva opasnost, Amerika i NATO bit će uz vas. I nitko vam neće moći oduzeti slobodu", rekao je Bush pozdravljen od tisuća građana na Markovu trgu, koji je korišten kao mjesto inauguracije svih hrvatskih čelnika posljednjih 700 godina i smatra se "središtem hrvatske politike", navodi američka agencija.

Bush je ukazao na uspjehe, od SAD podupirane, demokratizacije na trusnom Balkanu, gdje učinci raspada bivše Jugoslavije još uvijek utiču na odnose Washingtona i Moskve, dodaje se, a kao primjer se navodi nedavna potpora SAD i EU neovisnosti Kosova i snažno protivljenje Rusije, koja podržava Srbiju.

Bush je u govoru istaknuo važnost sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, navodeći kako je na summitu u Bukureštu NATO ponudio "intenzivan dijalog" BiH i Crnoj Gori.

"NATO savez je otvoren svim zemljama regije", naglasio je i izrazio nadu da će "uskoro, slobodna i napredna Srbija Srbija naći mjesto koje joj pripada u europskoj obitelji i živjeti u miru sa susjedima".

U izvješću se kaže kako "Bush nije baš izazvao oduševljenje svojim zalaganjem za Srbiju, dok je za svoj isticanje važnosti ratova u Iraku i Afganistanu dobio samo diskretan pljesak".

Agencija AP navodi kako je bilo malo izgleda da okupljeni na Markovom trgu ne budu prijateljski nastrojeni prema Bushu, jer je hrvatska Vlada dijelila pozivnice za govor. Uistinu, on je toplo pozdravljen i često prekidan pljeskom, a ljudi su ispunili i sporedne ulice kako bi čuli govor. Na pozornicu je bačena ruža kada je dolazio, a građani su ga grlili i ljubili na odlasku, opisuje atmosferu agencija AP.

Dnevni list The Washington Times izvješćuje da je "Bushev govor dočekan s oduševljenim pljeskom i klicanjem, ali ne i ulagivanjem koje je Bush doživio u ranijim posjetima regiji, u Gruziji i Albaniji".

List navodi kako je Bush odao priznanje rastu hrvatske demokracije u posljednja dva desetljeća, te da je njezinu borbu za slobodu, rat i teškoće i izgradnju dobrih odnosa sa susjedima, ponudio kao primjer za turbulentni Bliski istok.

Američki mediji također navode da se Bush sastao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, te obećao unaprijeđenje trgovinskih odnosa i ublažavanje ograničenja za putovanja između SAD i Hrvatske.

Mediji u SAD također ističu da su Bushov posjet Zagrebu pratili antiratni prosvjedi, na kojima su sudjelovale stotine građana.

U izvješćima se kaže da je Bush iz Hrvatske otputovao u ruski Soči, gdje će se večeras i u nedjelju sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, s kojim treba potpisati strateški dokument o odnosima dviju zemalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene