Zahvaljući znanstvenici Ivi Tolić, granice znanosti pomicati s više od dva milijuna eura. S toliko novca nagradilo ju je europsko istraživačko vijeće. A financiraju samo najbolje znanstvenike. Hrvatska znanstvenica 5000. je dobitnica.


U zemlji koja u znanost ulaže ispod europskog prosjeka, stvar su u svoje ruke preuzeli znanstvenici poput Ive Tolić. Njezin rad već smo predstavili u rubirci Bolja Hrvatska, a sada ju je s više od dva milijuna eura nagradilo i europsko istraživačko vijeće. Prestižnu nagradu uložit će u istraživanja, a većina će otići na plaće mladih znanstvenika.

Vezani članci PR Lidl svojim zaposlenicima zahvalio nagradom od 4000 kuna Slika nije dostupna Iva Tolić: Hrvatica među TOP 40 najboljih biologa svijeta!

Mali laboratorij za veliku znanost. Ovdje će se, zahvaljući znanstvenici Ivi Tolić, granice znanosti pomicati s više od dva milijuna eura. S toliko novca nagradilo ju je europsko istraživačko vijeće. A financiraju samo najbolje znanstvenike. Hrvatska znanstvenica 5000. je dobitnica.

Dvije hrvatske znanstvenice dobile Oscara i 3,5 milijuna eura

'To su najveći i najprestižniji projekti u Europi za bazična istraživanja u svim područjima znanosti. Svi novci će se koristiti u Hrvatskoj, na Institutu Ruđer Bošković, tako da sve će se koristiti tu, najveći dio novca otići će na zapošljavanje, šestero mladih ljudi ću zaposliti', napominje Iva Tolić, znanstvenica na institutu Ruđer Bošković.

Kojima će dati priliku da u idućih pet godina grade svjetsku znanost. Među njima je i mlada znanstvenica Sonja.

'Ovo je jedna nevjerojatna prilika za nekoga tko radi u Hrvatskoj da radi u grupi tko radi svjetsku znanost i koja je na vrhu vrhiova, to je ono što je meni uzbudljivo i veselo', kazala je Sonja Lesig, molekularna biologinja.

Jer ime Ive Tolić već je na svjetskom glasu. Dobitnica je NATO stipendije, odabrana je kao znanstvenica u "generaciji budućnosti", 15 godina gradila je inozemnu karijeru, radila u prestižnom Max Panck institutu. A sada će u Zagrebu s mladim znanstvenicima proučavati diobu stanica.

'Mnoge bolesti su vezane uz staničnu diobu, npr rak i nepolodnost, tako da sve spoznaje u kojima mi dođemo u ovom projektu moći će se možda jednom u budućnosti iskoristiti za razvoj novih metoda za dijagnozu i terapiju', dodaje Iva Tolić.

U kojima će, nada se, pomoći i dobiveni europski novac. Upravo za ljepšu stranu hrvatske znanosti Iva Tolić

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju