Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh domaće znanosti

Dvije hrvatske znanstvenice dobile Oscara i 3,5 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki uspjeh dviju hrvatskih znanstvenica Ive Tolić i Ane Sunčane Smith. Za svoje projekte dobit će više od 3 i pol milijuna eura od najprestižnije europske organizacije za potporu znanstvenih istraživanja. Istraživat će što dosad nije istraživao niti jedan znanstvenik.

Istraživanje znanstvenice dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković, o dijeljenju stanica kakvo se još nije provodilo, omogućit će kupnju mikroskopa kakvog još nema u Hrvatskoj, a moći će se primjeniti na liječenje teških bolesti poput raka.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Institut Ruđer Bošković Zahvaljujući novcu iz EU fondova naši znanstvenici traže lijek za tumor

"Budući da se bavimo diobom stanica a pogreške u diobi stanica su karakteristične za bolesti kao što su rak ili neplodnost.Sve što se sazna kroz ovo istraživanje moći će se kasnije upotrijebiti u nekim primjenjenim istraživanjima", kaže Tolić.

Doznajte pravi recept za povlačenje novca iz EU fondova

Projekti dviju znanstvenica zaposlit će još desetak mladih znanstvenika na tom Institutu. "Često čujem u Hrvatskoj se ništa ne može.Nije točno u Hrvatskoj se može jako puno.Hrvatska ima jedan ogorman resurs iz kojeg ne vučemo dovoljno a to su naši ljudi", kaže dr. sc. Ana Sunčana Smith.

Institut treba dobiti i 60 milijuna eura iz europskih fondova kako bi se pretvorili u znanstveni centar od kojeg će koristi imati i gospodarstvo, a istraživati sve, što kaže i ravnatelj Instituta Tome Antičić. "Sve, sve, agronomija, ribarstvo, farmacija, nanotehnologija, napredni materijali, transformatori, sve", ističe Antičić.

Uspjeh dviju znanstvenica otvorit će radna mjesta, donijeti novac za moderniju opremu i ojačati ugled Hrvatske znanosti u europi i svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene