Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Idete na put van Hrvatske? Potrebna zimska oprema i cijene vinjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spremate se na put ili možda skijanje van Hrvatske? Donosimo vam kratki pregled propisane zimske opreme kao i pregled vinjeta za naplatu cestovnog prometa.

U želji da što prije stignete na ski ili neko drugo odredište ne zaboravite kupiti vinjetu i provjerite da li imate propisanu zimsku opremu, kako vas put ne bi koštao više nego očekujete. Tu nam pomaže HAK (Hrvatski autoklub) koji i ove godine savjetuje sve vozače.

Pročitajte i ovo Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Izvješće HAK-a Sanacija prometne nesreće obustavila promet: U dijelu zemlje zbog utrke biciklista zabrana vozila

Kako bi što bežbrižnije i jeftinije došli na svoje odredište predlažemo vas da se pripremite prije puta. Svi oni koji se upute u Sloveniju, Austriju, Švicarsku i podsjećamo na obveznu kupnju vinjete. Koliko košta i kolike su kazne za neimanje iste pogledajte u tekstu ispod.


SLOVENIJA

Cijene vinjeta za autoceste u Sloveniji su slijedeće: tjedna vinjeta je 15 eura, mjesečna 30 eura, a godišnja 95 eura. Za motocikliste je godišnja vinjeta 47,50 eura, a tjedna 7,50 eura. Sve su nove vinjete plave boje. Vinjete možete kupiti u Sloveniji na više prodajnih mjesta: na benzinskim postajama, poštama, kioscima..

Vozače koji će imati krivotvorene vinjete, inspektori će kažnjavati za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 eura, a isto tako morat će kupiti i novu vinjetu (95 eura). Ujedno, svakog vozača, koji upotrebljava lažnu vinjetu, inspektori moraju predati i policiji. Po slovenskom zakonu upotreba krivotvorene vinjete može se kazniti i zatvorom do 3 godina.

U Sloveniji je uporaba zimske opreme datumski označena - između 15. studenog i 15. ožujka vozila moraju biti opremljena zimskom opremom. Nju čine 4 zimska pneumatika (označena slovima M+S, snježnom pahuljicom ili oznakom winter) i s minimalnom dubinom profila od 3 mm ili 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila od 3 mm i s pripremljenim lancima za snijeg, u prtljažniku (priboru). Vozila s pogonom na sva četiri kotača moraju imati kod uporabe ljetnih pneumatika lance za snijeg na kotačima na stalno uključenoj pogonskoj osovini.

Propisana kazna za neodgovarajuću zimsku opremu osobnih vozila je 120 eura, a ako je zbog neadekvatne opreme promet ugrožen, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 eura.


AUSTRIJA
Za automobil jednogodišnja vinjeta u Austriji košta 76,20 eura, dvomjesečna 22,90 eura, a vinjeta za 10 dana košta 7,90 eura. Motocikli će godišnju vinjetu u Austriji platiti 30,40 eura, za dva mjeseca 11,50 eura, a vinjetu za 10 dana platit će 4,50 eura. Vozači koji voze po austrijskim autocestama bez vinjete ili bez ispravno istaknute vinjete riskiraju kaznu u iznosu od 120 eura. Ukoliko ova kazna nije plaćena na licu mjesta ukupna kazna kod suca može biti i viša od 300 eura.

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema obvezna je od 1. 11. do 15. 4. u trenutku zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna uporaba zimskih pneumatika s min. dubinom profila 4 mm ili ljetnih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Za vozila opremljena sa zimskim pneumaticima lanci za snijeg obvezni su kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura a u slučaju ugroze prometa i do 5000 eura.


ŠVICARSKA
Za korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta automobili i motociklisti plaćaju godišnju vinjetu od 27,50 eura. Tko u Švicarskoj vozi bez propisane vinjete ili bez vinjete propisano istaknute na vozilu bit će kažnjen kaznom od 65 eura na licu mjesta plus vrijednost vinjete od 27,50 eura.

Uporaba zimske opreme nije vremenski određena, obvezna je jedino u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku ili poledica) ili kad je prometnim znakom označeno. Ako je istaknut znak sa lancima za snijeg onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri kotača. U slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima lako se krivnja pridoda vozilima bez odgovarajuće zimske opreme. Prije odlaska u Švicarsku, u zimskom razdoblju, informirajte se o vremenskim uvjetima na području cestovnih prijelaza u visokom gorju jer je tamo zimska oprema (npr. lanci za snijeg) obvezna.

►►►   Ovog vikenda zimski uvjeti na cesti i obvezna dnevna svjetla!


ČEŠKA
Za vozila do 3,5 t, vinjeta u trajanju od 10 dana iznosi 250 CZK, mjesečna 350 CZK, dok je godišnja vinjeta 1200 CZK.

Od 1. studenoga do 31. ožujka obvezna je zimska oprema na cestama gdje će to biti označeno odgovarajućim znakom. Zimska oprema je obvezna, bez obzira na vremenske prilike, na autocesti D1, Prag-Brno, na dionici Mirošovice-Kyvalka (21 do 186 km) kao i na brojnim regionalnim i lokalnim cestama (označenim znakom za zimske uvjete). Zimska oprema za vozila do 3,5 tone (najveće dopuštene mase) su 4 zimske (M+S) gume ili 4 ljetne s „profilom“ od najmanje 4 mm dubine.


SLOVAČKA
Vinjeta za vozila do 3,5 t u trajanju od tjedan dana iznosi 4,90 eura, mjesečna 9,90 eura, a godišnja 36,50 eura.

U vrijeme zimskih uvjeta vožnje obvezni su zimski pneumatici (M+S) s minimalnom dubinom profila 3 mm, na svim kotačima. Dopuštena je uporaba ljetnih guma no, s lancima za snijeg u prtljažniku. Za autobuse i teretna vozila zimske gume (s minimalno 3mm dubokim utorima) su obvezne između 15. studenoga (tekuće) i 31. ožujka (iduće godine). Neovisno o zimskim uvjetima!


ITALIJA
Od studenoga 2011., svaka talijanska regija sama odlučuje kada i kakvu zimsku opremu, na svom području, može zahtijevati od vozača. Ceste, gdje je obvezna uporaba zimske opreme, moraju biti označene posebnim prometnim znakom a zimska oprema uključuje ili 4 zimska pneumatika ili pak 4 ljetne gume i u opremi dodatno lance za snijeg.

Gume sa šiljcima (Spiked tyres) dopuštene su na cestama u alpskim visinama, od 15 studenog do 15 ožujka, na vozilima koja ne prelaze 3,5 tone. Tako opremljena vozila ne smiju prelaziti brzinu 120 km / h na autocestama i 90 km / h na ostalim cestama.


MAĐARSKA
U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski propisana, no, za jaka snijega ili veće količine snijega obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. U takvim slučajevima uporaba lanaca za snijeg zahtijeva se pri prelasku granice.


NJEMAČKA
Zakon iz 2006. kaže da sva vozila u vrijeme zimskih uvjeta (snijega na kolniku, ugaženog ili raskvašenog, poledice) moraju biti opremljena primjerenim pneumaticima - sva četiri s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice. Zakon posebno ne traži minimalnu dubinu profila pneumatika, a po njemu ljetne gume s lancima nisu primjerene. Za teretna vozila iznad 3,5t propisana je uporaba zimskih guma na pogonskoj osovini. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa minimalna je kazna 80 eura. Propisi vrijede jednako za građane Njemačke i građane ostalih zemalja.


OSTALE DRŽAVE

U ostalim državama nema većih posebnosti glede uporabe zimske opreme. Na cestama, primjerice, sjevernih evropskih država zimska oprema je određena datumom: u Finskoj, Latviji, Estoniji i Švedskoj - između 1. prosinca i 31. ožujka.


I na kraju, kako bi točno isplanirali svoj put i utrošak posjetite web stranicu Hrvatskog autokluba www.hak.hr

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene