Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam automobila u L.A.-u

VIDEO: Up Lite i P-Nut su seksi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Maleno je seksi', kao da nam s auto salona u Los Angelesu poručuju Amerikanci. No, mi Europljani odavno znamo kako su maleni automobili idealni za grad, a Amerikanci, ipak nam se čini, tako sada moraju razmišljati, jer ih je na to natjerala kriza.

Tako je pravu senzaciju predstavljala američka premijera Ford Fieste. I dok ju mi već naveliko vozimo, Amerikanci su ju tek ovdje, u Los Angelesu, mogli prvi puta vidjeti. Ista je stvar i s Chevrolet Cruzeom, no neki su se automobili i nama Europljanima ondje prvi puta pokazali. Najzanimljiviji je svakako novi Volkswagenov mališan imena Up Lite. Riječ je o novoj studiji kojom se obitelj Up proširuje za još jednog, s 4 metra dužine, dosad najvećeg člana, ali i najštedljivijeg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kompaktnija legenda FOTO: Pogledajte Land Rover Evoque Slika nije dostupna Jaka konkurencija 7 kandidata za europski auto godine

Naime, u Volkswagenu tvrde kako je ovo najekonomičniji dizelaš na svijetu, s potrošnjom od svega 2,44 litre. U čemu je trik? U hibridnom pogonu, odnosno kombinaciji elektro motora i malenog dvocilindričnog TDI-a. Mini dizelaš, obujma 800 kubičnih centimetara, teži svega 55 kilograma ali zato razvija 51 konjsku snagu uz 120 Nm okretnog momenta. U suradnji s 10 kilovata snažnim elektromotorom te sedam stupanjskim DSG mjenjačem, Up-Lite bi se u prometu trebao ponašati sasvim korektno, a kao i svi hibridi, sposoban je na kraće dionice voziti samo na elektro pogon. Magičnoj potrošnji manjoj od dvije i pol litre pridonosi i svega 695 kilograma ukupne težine. Karoserija je od aluminija, čelika i ugljičnih vlakana. Za što manji otpor zraka, a time i manju potrošnju, brinu se zanimljivi patenti poput automatskog zatvaranja prednjeg usisnika zraka ili tri male kamerice koje zamjenjuje klasične retrovizore. Maksimalna brzina iznosi respektabilnih 160 km/h, a ubrzanje traje 12,5 sekundi, što je sasvim pristojno.

Hondin P-Nut pokus

S druge strane zemaljske kugle u L.A. je stigao ovaj futuristički Hondin koncept. Ime mu je P-Nut, i naravno, namijenjen je gradskom prijevozu. Ističe se središnje postavljenom vozačkom pozicijom i pogonom smještenim straga. To je rezultiralo izvanrednom ponudom prostora za noge putnika, usporedivom sa srednjom klasom, što je dosad neviđeno u automobilu ovako malenih gabarita. Japanski su nam inženjeri objasnili kako je motorni prostor, zahvaljujući smještanju straga, dovoljno velik da primi klasičan benzinski motor male zapremine ili hibridni sklop ili pak adekvatni električni. Na žalost, Honda nije objavila nikakve informacije da li će P-Nut ikada zaživjeti kao serijski model. Kažu kako je ovo tek pokus kojim ispituju potencijal za ovakvom vrstom vozila.

S druge strane, Volkswagen je prilično odlučan u namjeri da pokori svijet mini automobilima, poput Upa (apa), odnosno Up-Litea. Oni su dio 'New Small Family' strategije, a proizvoditi će se u Slovačkoj, gdje se već gradi nova tvornica. Prvi primjerci očekuju se početkom 2011., kada ćemo i doznati može li se doista normalno voziti s potrošnjom od svega dvije litre. Bilo bi to sjajno rješenje za novčanik gradskih vozača.

>> Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene