Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprobali smo

Twingo Gordini zabavan je automobilčić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mercedes ima AMG, BMW M, Audi S i RS, Lexus F, no to je ipak neka druga, znatno skupocjenija liga. Ovaj igrač dolazi iz nižeg segmenta, poput primjerice Fiata koji ima svoj Abarth.

Renault Gordini. Ime slavnog francuskog tunera i sudionika raznih automobilskih utrka, čak i Formule 1, napokon se vratilo na Renaultovim modelima. Prvi na našem testu je i najobičniji Gordini. Zašto običan? Zato jer je u ovom slučaju riječ o posve normalnom Twingu s najjačim motorom - 1.2 TCE, izuzmemo li verziju koju dorađuje Renault Sport.

Gordinijievi su trkaći modeli oduvijek bili prepoznatljivi po specifičnoj plavoj boji i dvije bijele crte razvučene po karoseriji. Istu kombinaciju, očekivano, nosi i Twingo, no osim bijelih crta, ista je boja iskorištena i za naglašavanje drugih detalja karoserije. Brkovi pokraj maglenki, retrovizori, stražnje krilo, svakako efektno i primjetno, no možda i suviše napadno. Nama je, naime, izgled ipak previše razigran, previše dječji načičkan, no to je samo naša ocjena.

Nema putnog kompjutera

Malenog Gordinija tako zasigurno nećete pomiješati s ostalim Twingačima, a kao podsjetnik tu su i naljepnice Gordini, snažno zatamnjeni stražnji prozori te posebni dvobojni Bi-Color naplaci od svega 15 cola. Da, jednostavno su premali čime cjelokupni izgled gubi onaj željeni, moćan nastup. U kabini ipak manje specifičnih detalja. Naglasak je na sjedalima, koja doista zaslužuju svaku pohvalu, i za odlično držanje tijela u zavojima, i za udobnost.

I upravljač podsjeća na one iz trkaćih modela, tu je i posebna ručica mjenjača te aluminijske papučice. Par crno lakiranih plastičnih detalja i centralna instrument tabla presvučena kožom, također su dio Gordini stylinga. Jedino što nas je smetalo, potpuni izostanak putnog kompjutera. K tome, nema niti kazaljke temperature motora. Doista nesvakidašnje za jednog sportaša.

Dobar dojam u vožnji

No je li ovaj osnovni Gordini uopće sportaš? Pa rekli bismo, polovičan. Bez sumnje je zabavan. Ponajviše zbog prilično potentnog mini turbo benzinca. 1.2 TCE razvija 100 konjskih snaga, a nakratko, pri naglom pritiskanju gasa iznad 4500 okretaja u minuti, potencijal raste za dodatnih 5 konja, te uz takozvani overboost, i moment skače sa 145 na 151 Nm. Sve to može djelovati prilično impresivno, no ipak smo očekivali nešto više. Naime, tek 10 sekundi do stotke je tromo, toliko tromo da ćete tek rijetke današnje automobile uspjeti skinuti na semaforu.

Ipak, dojam u vožnji je osjetno bolji, pa zbog male i prilično visoke karoserije, imate dojam kao da jurite poput kugle. Zanimljivo, Gordini serijski ne dolazi sa ESP sustavom, stoga ispitivanje krajnosti kao i nagle promjene pravca, nisu baš za svakog vozača. Gordini, zbog male, kratke karoserije, zna biti nervozan i dosta nepredvidljiv. Za jedne će to biti maksimalno zabavno, no, ponavljamo, nevješti bi se mogli naći u problemima.

A kada se i tjera u skladu s imenom, onda Gordini može i pošteno popiti. Preko devet litara nije mu nepoznanica, što je osjetno više od sličnih ili čak i nešto jačih motora identične koncepcije. Dakle, Twingo Gordini, bez značke RS, je prilično zabavan automobilčić, ali i s očitim nedostacima i po, nama, previše kičast. Za taj najjeftiniji Gordini paket, u cjelokupnoj Renault gami, treba platiti 99 tisuća kuna. Previše, no to je cijena ukoliko na pitanje: 'što voziš?', želite odgovoriti: 'Gordinija'.

Emisiju Automotiv m ožete pogledati nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene