Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: Novi Polo stigao u idealnom trenutku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volkswagen ima najboljeg Pola. Nakon prve etape tržišnog pohoda, odličnog prijema i još boljih kritika, jasno je da je mali Volkswagen konačno provirio iz sjene Golfa.

Modernizacija u pogledu pogonskog sklopa trebala bi Polu omogućiti daljini napredak. Već pomalo reliktni i ne previše štedljivi 1,6-litreni motor sa 102 konja dobio je nasljednika, a on ponosno nosi sve prisutniji naziv, dowsizing. I to s pravom. Zapremina mu je svega 1,2 litre, razvija 105 konja, a u sebi nosi najmodernije tehnologije današnjih benzinskih motora, izravno ubrizgavanje u kombinaciji s turbo punjačem. Nadalje, tu je i impresivnih 175 Nm okretnog momenta, čak 20 posto više u odnosu na slične konkurentske motore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potrošnja nevjerojatnih 0.9 l/100 km! XL1 – Štedljivo čudo iz Volkswagena Slika nije dostupna Testirali smo VIDEO: Polo TDI - lider u klasi

Rezultat, Polo je osjetno poletniji i štedljiviji nego što bi to bio s 1,6 motorom, i novi se motor nameće kao idealna mjera za malog Volkswagena. Vrlo kultiviran i štedljiv u gradskoj vožnji, dovoljno snažan i startan za otvorenu cestu. Ubrzanje do 100 kilometara na sat traje samo 9,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 190 na sat. Sasvim respektabilnog za mali auto. U usporedbi sa sličnim malim turbo motorima nekih konkurenata, Volkswagenov TSI izlazi kao pobjednik. Istovremeno se doima i snažnije i štedljivije i kultiviranije od konkurencije, te je jasno kako je Volkswagen ponovo napravio besprijekoran posao. Gotovo besprijekoran posao obavljen je i u stvaranju čitavog automobila. Dizajn i gabariti su odlično pogođeni, ergonomija je na najvišoj razini, a samo rijetki će Polu prigovoriti na pomalo sterilno dizajniranoj unutrašnjosti.

U vožnji se automobil ponaša izvanredno, i teško se sjetiti nekog drugog gradskog automobila koji tako dobro balansira između dobrih voznih svojstava i zadovoljavajuće razine udobnosti. Nadalje, Polo odlično balansira i u najvažnijoj kategoriji uloženo-dobiveno. Možda se 111 tisuća kuna na prvi pogled doima mnogo, no valja uzeti u obzir da je ovo trenutno top benzinski model, s dobrim paketom opreme, Comfortline i podužom listom stavaka dodatne opreme, poput sport paketa, aluminijskih naplataka, audio sustava. Volkswagen Polo je automobil kojemu je teško naći zamjerku, a uz sve to ima odličan tajming. U doba recesije kada svi pokušavaju uštedjeti koncentrirajući se na manje automobile, Polo je stigao u idealnom trenutku. To potvrđuje i pozicija na tržištu. Polo je, naime, broj dva iza nedodirljive Astre. No, valja uzeti u obzir kako se kod Astre u prodajnim statistikama radi o dva modela, starom i novom, stoga je Polo najprodavaniji samostalni automobil u hrvatskoj. Zasluženo.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene