Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oldtimeri vrhunske očuvanosti

VIDEO: Izbor za miss automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Natjecanje klasika automobilske ljepote, tako bi, ukratko, glasio opis eventa Concorso d Eleganza, koji se svake godine, još od davne 1929.-e, održava u prekrasnom parku Grand Hotela Villa d’Este, na obali talijanskog jezera Como.

Svaki automobil koji uspije dobiti odobrenje da se pojavi ovdje, pred opuštenom finom gospodom koja uz kavu promatra uglancane limene ljepotane, vrijedi pozamašnu svotu novaca. Neki od njih i desetke milijuna. Eura, naravno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miss parlamenta FOTO Zakuhalo u Skupštini: Najzgodnija političarka objavila seksi fotografiju Slika nije dostupna 7. Old school desant Stotinu oltimera provozalo se metropolom

Pravila 'konkursa' su strogo određena. Tko se ovdje želi pojaviti mora imati oldtimera vrhunske očuvanosti, takozvane kategorije 1A, a sam automobil ne smije biti iz velikoserijske proizvodnje. Za mnoge automobile koji ovdje dođu, neki nikada nisu niti čuli, a kamoli ih vidjeli. No zato su razni Astoni, Dusenbergovi, Bugattiji, Talboti, BMW-i i Mercedesi vjerno pohranjeni u superluksuznim garažama bogataša iz cijelog svijeta. Sve do proljeća kada se jezeru Como, natječu za titulu najljepšeg.

Ove je godine, posljednjeg vikenda u travnju, čast da se pokažu imalo 105 Oldtimera i pet ekskluzivnih prototipova. BMW već 12 godina blisko surađuje s organizatorima Concorsa. Njemački je brend oduvijek stvarao dizajnerske ljepotane na 4 kotača, a na ovogodišnji su event došli sa sjajnim modelima 328 Mille Miglia Roadster i ponovno rođenim 328 Kamm Coupé-om.

Automobil nestao 1953. godine.

Nakon što je 1938. predstavljen s revolucionarnim stražnjim krajem kojeg je dizajnirao njemački pionir aerodinamike Wunibald Kamm, automobil je nestao 1953. godine. Od tada mu se gubi svaki trag te je BMW odlučio napraviti primjerak posve vjeran originalu, kako bi se odala počast profesoru Kammu i njegovom patentu stražnjeg kraja kojim se reducirala turbulencija, odnosno podizanje stražnjeg kraja pri velikim brzinama.

328 Kamm Coupe je napravljen prema originalnim dokumentima iz BMW-ove arhive i od privatnih kolekcionara.
Rezultat je sjajan novi-stari automobil koji će sada ponosno ispuniti prazno mjesto u BMW-ovom muzeju. A pokraj Kamm Coupea ondje će stajati slavni podatak, ovo je automobil koji je u odnosu na izvornik, pobjednički 328 Touring Coupe, imao koeficijent otpora zraka smanjen sa 0,35 na svega 0,25.
I dan danas to predstavlja top vrijednost. A za sve je, dakle, kriv  model 328.

Automobili koji imaju dušu

'Mislim da je BMW 328 automobil koji perfektno oslikava identitet BMW-a. Svi koji su ga vidjeli u pokretu, čuli ili ga čak i sami vozili, znaju na što mislim. Možemo pričati o raznim detaljima no na koncu je to ipak istinski užitak u vožnji.
Ništa više i ništa manje', tvrdi Manfred Grunert, glasnogovornik  BMW Groupe. Uz prekrasnu cestovnu 328-icu, BMW je posebno ponosan na sportske uspjehe trkaćih modela.

Sjajan automobil koji je zahvaljujući svojim vrhunskim osobinama i naprednim rješenjima, poput cjevaste konstrukcije i motora s hemisferičnim komorama za izgaranje, proglašen jednim od najznačajnijih automobila stoljeća. No, glavnu nagradu publike, 'Coppa d Oro', ipak nije osvojio BMW već jedan Maserati. Model A6GCS Spider iz 1955., s karoserijom koju je kreirao nekoć slavni talijanski karoserist Frua. A strast je najbolja riječ za 5.000 uzvanika koji su hodočastili ovogodišnje izdanje Concorso d Eleganza. I većina je rekla vraćamo se opet (!). Jer ovo su automobili koji imaju dušu.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarenjm terminu programa Nove TV.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene