Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednik fenomenalne Zonde

Pagani Huayra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pagani predstavio nasljednika čuvene Zonde. Novi superautomobil zove se Huayra i ima 700 KS.

Stiže nam novi superautomobil iz tvornice Paganija. Preuzevši ime drevnog argentinskog boga vjetra, Huayra će biti pravi hit zahvaljujući svojim gullwing vratima i twin-turbo V12 motorom iz Mercedes AMG-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oprez! NAJČEŠĆI UZROK PROMETNIH NESREĆA Kad ste ih zadnji put provjerili? Slika nije dostupna Revolucija u praksi [PREDSTAVLJAMO] Michelin CrossClimate (II)

Cjelokupan izgled automobila u skladu je s tradicijom Paganijevih vozila i moramo priznati da izgleda fenomenalno. Tu se nalaze i gullwing vrata, brojni otvori za zrak, četiri podesiva krila i aerodinamični oblik karoserije. Aerodinamična krila rade u kombinaciji s drugim parom krila na stražnjem kraju automobila što omogućava Huayri aktivne aerodinamičke sposobnosti koje kontrolira moćna ECU jedinica.

Pri prolasku kroz zavoj, krila najbliža unutrašnjoj strani se podižu čime se povećava potisna sila te stoga i grip. ECU jedinica također je povezana s prednjim ovjesom koji postaje tvrđi pri jačem kočenju kao protuteža prijenosu težine.

Izgledom stražnjeg kraja dominiraju četiri ispušne cijevi koje izbacuju ispušne plinove iz Huayrina 6.0-litrenog twin-turbo V12 motora. Ispušni sustav koji teži nešto ispod 10 kg izrađen je od titana i dolazi ravno iz tvornice tvrtke MHG-Fahrzeugtechnik, što je izravni dokaz kako sve češće tehnološka riješenja iz profesionalnog auto-moto sporta nalaze svoj put u visokoperformansnim cestovnim automobilima, barem kada je riječ o Paganiju.

Mercedesov odjel za performansne motore, AMG, izradio je ovaj motor posebno za Pagani, kao i obično. Spomenuta jedinica proizvodi više od 700 KS pri 5.000 o/min i 1.100 Nm okretnog momenta pri 3.500 o/min. Snaga motora prenosi se preko posebno izrađenog 7-stupanjskog sekvencijalnog Xtrac mjenjača koji se koristio i u Zondi R.

Spojite to s ukupnom težinom od samo 1.350 kg i nećete se nimalo iznenaditi performansama koje su zaista impresivne. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 3.2 sekunde dok maksimalna brzina premašuje 380 km/h. Huayra snagu prenosi na podlogu preko Pirelli P Zero guma.

U odnosu na Zondu, promjene se mogu vidjeti i u uređenju interijera. U unutrašnjosti Huayra vrišti luksuzom od predivnih kožnih presvlaka do detalja od aluminija i karbonskih vlakana.

Na središnjem grebenu nalazi se moderni infotainment sustav. Preko multifunkcionalnog ekrana dodirom se može upravljati audio sustavom, navigacijom i raznim komunikacijskim softverom.

Putnički prostor izgleda nešto veći nego kod Zonde i bogat je impresivnim detaljima poput ručice mjenjača koja se podiže iz središnjeg grebena, zatim multifunkcionalni volan s ugrađenim gumbima za kontrolu svjetala, brisača, indikatore, te Paganijevu verziju 'manettino' gumba kojime se mogu mijenjati postavke elektronske kontrole stabilnosti i postavke mjenjača. Ručno izrađeni gumbi na središnjem grebenu i ključ u obliku automobila, koji je ujedno i prijenosna memorija za glazbu, detalji su koji se isitiču kod Huayre.

Na žalost, sva ta pažnja na najsitnije detalje i elegancija ručno rađenih komponenti uz brutalnu snagu pod poklopcem mora koštati. Cijena još nije definirana, ali kruže priče o okrugloj cifri od 1.000.000 funti (u Engleskoj s porezom).

To je sad već jako puno novaca te su se lagano udaljili od Ferrarija i sličnih konkurenata. A za one kojima se Huayra čini ipak malo obično, u pripremi je i roadster i još jača S verzija. Jedva čekamo Genevu za detaljnije informacije i fotografije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene