Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mean Mower

Opaka kosilica koja juri 160 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski proizvođač automobila Honda i Top Gear udružili su snage i stvorili ''Mean Mower'', opaku kosilicu sa 109 KS.

Top Gear odlučio je reagirati na zahtjeve tržišta i predstaviti proizvod kakav još ne postoji u svijetu opreme za uređivanje zelenih površina. Da, zelenih površina. Top Gear Magazine udružio se s japanskim proizvođačem automobila, Hondom, i predstavio doista ekstreman proizvod za uređenje zelenih površina, visoko-performansnu kosilicu (!) koju su nazvali – Mean Mower.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klasik TOP 5 - Mali automobili s velikom pričom Slika nije dostupna Klasik Provjera znanja – koliko dobro poznajete Hondu?

Ugrubo temeljena na Hodninom traktoru HF2620, kosilica Mean Mower ogoljena je do kostura i ponovno izrađena a tu je čast dobio Team Dynamics, Hondini stručnjaci za British Touring Car Championship, koji su dodali 'spaceframe' šasiju, pogonski agregat od 1000 kubika iz Hondinog VTR Firestorm motocikla, posebno rađen ovjes i gume s trkaćeg ATV-a.

Unatoč tomu što Mean Mower izvana izgleda kao standardna kosilica, nema ničeg normalnog u njenim performansama. Hondin motor dostavlja 109 KS i 96 Nm okretnog momenta što, teoretski, omogućava ubrzanje od 0-100 km/h za manje od četiri sekunde i rekordnu maksimalnu brzinu od oko 210 km/h. A k tome i dalje kosi travu!

Kosilica je postigla brzinu od 160 km/h na stazi tijekom godišnjeg Speed Week događaja u organizaciji Top Gear Magazinea, a na ovom je događaju snage odmjerilo 14 najboljih performansnih strojeva ove godine.

Inženjeri su uložili maksimalan trud da zadrže izgled originalne kosilice koliko god je to bilo moguće. Kućište kosilice posebno je izrađeno od fiberglasa za još manju masu dok je u trenutku inspiracije i kreativnog genija nastala ideja da se u vreću za travu smjesti spremnik goriva, sustav hlađenja ulja visokog kapaciteta i sekundarni vodeni hladnjak.

►►►   Honda opet oduševila zabavnim reklamama

Osim izgleda, jedan od ključnih elemenata bio je da Mean Mower može raditi ono za što je namijenjen, dakle kositi travu. Za to brinu dva elektromotora na kućištu kosilice koja vrte 3mm debele čelične oštrice pri nevjerojatnih 4.000 o/min. Ovim putem želimo izraziti duboko žaljenje svakomu i svemu što se nađe na putu ovoj kosilici...

Na osnovu povratnih informacija Hondinih Yuasa Racing vozača, trostrukog BTCC prvaka Matta Neala i trenutnog prvaka Gordona Sheddena, Hondini inženjeri odlučili su ugraditi 'paddle-shift' 6-stupanjski mjenjač. Kosilica s polugicama za promjenu brzina na upravljaču, e to je stvarno otkačeno. Ali ni tu nije kraj. Mean Mower ima i posebno izrađeno Cobra sportsko sjedalo, Scorpion ispušni sustav i letva volana s Morris Minora.

Rezultat ovog nevjerojatnog inženjerskog pothvata je kosilica za travu koja je podešena da postigne maksimalnu brzinu od preko 200 km/h uz masu od tek 140 kg i maksimalan okretni moment od 96 Nm. To sve prevodi se u nevjerojatan omjer snage i mase od 532 KS po toni.

Sigurnost je također bila vrlo važna stavka tako da je uložen svaki napor da se kosilica napravi stabilnom i sigurnom. Da bi se postigla optimalna ravnoteža korišteni su ATV kotači koji su idealni zbog toga što se ATV utrke inače odvijaju na grubim 'off-road' terenima. Mekane gume osiguravaju optimalnu prianjivost i izvrsno držanje na betonu.

Inženjeri su se također pobrinuli da u najvećoj mogućoj mjeri koriste Hondine dijelove što uključuje kočnice i nekoliko komponenti s motocikla. Gotovo sve ostalo Team Dynamics i njihovi tehnološki partneri izradili su po mjeri.

Ako vas zanima više, svakako pogledajte video prilog o ovoj ludoj kosilici imena Mean Mower!
 

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene