Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utrka za senat

Ide se u drugi krug: Zakompliciralo se u državi koja igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži u Senatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Georgija, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak.

Oba mjesta u Senatu koje ima Georgija u utorak su se popunjavala na izborima i obje utrke idu u drugi izborni krug 5. siječnja jer, prema do sada prebrojanim glasovima, ni u jednoj utrci nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Bez jedinstva nema mira" Nada, ujedinjenje i svjetlija budućnost: Poslušajte prvi moćni govor novog američkog predsjednika Slika nije dostupna Zbog požara u blizini blokirali Kongres Stručnjak za međunarodne odnose o atmosferi straha u Washingtonu: "Opsadno stanje trajat će možda i dva tjedna nakon inauguracije"

Prema dosadašnjim izbornim rezultatima u Senatu, u kojem je na reizboru odnosno izboru bila trećina mandata, demokrati i republikanci imaju po 48 mandata. Senat broji 100 senatora.

Osim dva mandata u Georgiji još nisu proglašeni pobjednici za senatske utrke u Sjevernoj Karolini i Aljaski no do sada prebrojani glasovi pokazuju da će biti izabrani republikanski kandidati.

S obzirom na to da će drugi krug u Georgiji biti održan tek 5. siječnja ostaje nejasno koja će stranka kontrolirati Senat čiji zastupnici polažu prisegu 3. siječnja.

U Georgiji republikanski senator David Perdue po isteku šestogodišnjeg mandata bori se za novi mandat protiv demkrata Jona Ossoffa, novinara. Perdue je dobio 49,8 posto glasova, a Ossoff 47,9 posto, prema Edison Research.

Za drugo mjesto Georgije u Senatu bori se republikanska senatorica Kelly Loeffler i ima 21 protukandidata te nitko nije osvojio većinu. Demokrat Raphael Warnock osvojio je najviše - 32.7 posto glasova, a slijedi Loeffler 26 posto glasova.

Ako demokrati osvoje dva senatorska mandata u Georgiji i ako Joe Biden postane američki predsjednik u Senatu u kojem bi svaka stranka imala po 50 senatora Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila bi presudni 51 glas za demokrate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene